Проект

Резултати за медиацията от първата година на проекта "Медиацията в подкрепа на бизнеса", март 2016-2017 г.

mediationbgОбичаме да говорим открито.

В България в момента се случва проект, който е единствен по рода си в Европа. Там, където все още се залага в карти и стратегии "обучение на съдии и адвокати" за това как да информират и насочват към медиация. И центрове към съдилищата има само там, където са установени със закон.

Проектът е Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация", и се осъществява от Център за разрешаване на спорове, ръководен от Албена Комитова и Севдалина Александрова, и финансиран от фондация „Америка за България".

И точно както някога в Средновековието всеки нов просветителски център е ставал огнище, които разпалва много умове и води до нови центрове, така и ние започнахме да поставяме нови знаменца на картата и да отбелязваме по още един запален център на просвещение - за новите методи за разрешаване на спорове. Както наскоро един колега каза - "Новите методи навлизат, искаме или не. От нас зависи дали ще пречим или ще помагаме, дали ще стоим или ще се възползваме."

Какво всъщност представлява проекта и какво се случи в първата му година - през март 2016-2017г.

Проектът има за цел да подкрепи развиването на съдебни програми за медиация в съдилища в страната, които имат интерес и желание да отворят или развият вече съществуващи.

В момента пряко подкрепени от проекта и вече активно работещи са съдебните програми за медиация към съдилищата във Варна, Бургас и Плевен, а интерес да развият свои програми за медиация са заявили 4 нови съдилища.

Крайната цел е повече граждани и търговци, които имат спорове в съда, не само да научат какво е медиация, но и да получат реална възможност да опитат процедура по медиация, както в рамките на услугата по медиация, предоставяна от съдебните програми, така и от избрани от тях медиатори или центрове извън съда.

Знаете ли какво представялва на практика съзадването на един съдебен център за медиация?

Представете си, че живеете 100 години назад и отивате в напълно непознат град и казвате на хората там - от днес ви предлагаме да се миете с този нов сапун - той е много хубав, модерен, ухае чудесно, и на всичко отгоре е много по-евтин от тези, които ползвате. И не се налага да си го произвеждате и да се мъчите повече с този неприятен на мирис и много трудно приготвян домашен сапун, който на всичко се отгоре може да бъде и опасен. Обаче на хората новият сапун въобще не им изглежда като сапун, а като някакъв екзотичен плод, с аромат, който не е като за сапун. И на всичко отгоре никой не е чувал и виждал досега такова чудо. И на кого въобще би му хрумнало да го ползва - като си има добрите стари ИЗПИТАНИ сапуни.

Да превъртим лентата 100 години по-късно... Кой използва тези шантави, екзотично-плодово миришещи ароматизирани сапуни, че и препарати за пране, и шампоани и кремове....?

И в медиацията е така сега.  Все още на хората им е чудно - защо да ползват нещо такова нов, непознато?

Тепърва има да се доближат, да опитат, да видят, че носи полза на всички.

Първи опитват ... съдиите. Колкото и да е нетипично и неочаквано, те най-отзивчиво прегръщат идеята. И да, отделят време да насочат към медиация. И да, въпреки, че запознаването на страните с медиация им отнема време, въпреки, че биват санкциониране с намаляване на коефициента им на натовареност, когато страните постигнат споразумение в медиация, съдиите препращат към медиация. Защото вярват, че споразумението ще се отрази по-добре на страните, ще вземе предвид реалните им интереси и ще реши житейския им проблем, вместо да го подсили с едно съдебно решение, което във всички случаи е във вреда на едната страна. Разбира се, има случаи, когато страните са твърде неравнопоставени, или единият е откровено недобросъвестен и тогава медиацията няма място. Но когато страантие са добросъвестни и отношенията са от значение, медиацията е най-добрият подход - да разговарят и да намерят свое решение.

Втори са тези, които искат да бъдат медиатори. Расте непрекъснато броят на тези хора. Но има нужда те да са активни и да популяризират дейността си, да се обединяват и да гарантират за качеството на услугите си. Като се каже медиатор, хората да започнат да го свързват с онзи, който предлага най-хубавите сапуни. Нови, ама пък как хубаво миришат.

Трети са професионалните асоциации и камари, общините, центровете, които предлагат социални услуги, обществена подкрепа, образователните инспекторати. Всички, които работят с хора, и се справят ежедневно с реални конфликти. Те прегращат медиацията и започват да я прилагат в ежедневната си работа, просто защото това ги улеснява.

И на четвърто място идват адвокатите. Истината е, че те все още бранят най-яростно статуквото на старите сапуни. Като собственици на казани за варене на стари сапуни. И да, медиацията може да им намали приходите. Истина е. В краткосрочен план. Може да вземат от едно дело 1000 единици, а от медиация - 300. Но за времето, за което ще отделят на едно дело, могат да участват в 10 медиации, или в 20. Зависи от тях. Могат да бъдат и медиатори. Могат да помагат истински на клиентите си да си решат проблема, взместо да поемат рискове в съда и да харчат пари и време на клиента си, и пропиляване на възможността да се запазят един печеливши отношения с бизнес партньор, да се направят добри сделки или да се запазят работещи лични отношения, когато има дете или се налага.

Това са хората, които влияят директно на създаването на еидн съдебен център за медиация. И нещо много важно - нсъдебният център е само първоначалната контактна точка, която раздвижва интереса към медиацията и създава доверие в нея. Нормално е около него медиаторите да създадат свои центрове. А всички професии могат да бъдат медиатори - и то точно по спорове, в областите, в които вече са работили - юристи, икономисти, счетоводители, психолози, учители, строителни инженери, всякакви специалисти в работата с хора.

И макар създаването на един съдебен център точно като предлагането на новите сапуни, да е предизвикателно, и да зависи от постепенното включване на горните 4 групи, и да се вижда във времето - надяваме се доста по-бързо от 100 години, резултатите от първите действия вече са видими.

Какво се случи в първата година от проекта за създаване на съдебни програми за медиация?

  • Повече от 7 съдилища вече разполагат с пълен набор от документи и наръчници за създаване и управление на съдебна програма за медиация с "know-how" за най-ефективните методи и техники, прилагани по света. Повече от половината са получили и консултиране и съдействие за организиране на техни програми за медиация
  • 77 съдии са обучени в препращане към медиация - от района на Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Враца и Пазарджик.
  • 55 адвокати са обучени как да представляват клиентите си в медиация - във Варна и Бургас
  • 22 председатели на съдилища от 16 областни града в България заявиха интерес към медиацията - и са обменили идеи за конкретни стъпки на семинара за административни ръководители на съдилища с федерален съдия Роб Леви от Ню Йорк и Дона Стийнстра от Федералния съдебен център във Вашингтон,
  • 58 юристи се включиха в семинара за ролята на адвокатите в медиацията в САЩ и България, със съдия Роб Леви и Дона Стийнстра,
  • Над 100 души, представители на всички власти и основните организации на адвокатурата, бизнеса, образованието и медиаторите - участваха в Деня на медиацията във Варна
  • Вече действа национален портален уеб-сайт с ресурси за медиацията – www.mediation.bg
  • Скок на препращанията към медиацията във Варна и първи препращания към медиация от съдилищата в Бургас и Плевен.
  • Резултатите на Варна за първата една година - 75 срещи по медиация, 42 медиации, над 100 страни - само в съдебния център, повишение на медиациите при частните медиатори – още преди съдебно дело.
  • Стотици посетители на съдебните сгради във Варна, Бургас и Плевен, са запознати с медиацията - от координаторите и чрез информационни материали.

Това е само началото. Ако имате интерес или въпроси за начина, по който действат съдебните програми за медиация, и дали е възможно да има във Вашия град, можете да се свържете с нас на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

А за резултатите на медиацията в България през последната година, можете да прочетете повече ТУК.

 

Как се постигат РЕЗУЛТАТИ с медиацията в ЕС? Проучване на ЦРС, залегнало в предложенията на Омбудсмана до Министерство на правосъдието, ноември 2016 г.

КОИ МЕРКИ В ЕВРОПА ДАВАТ РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ В СФЕРАТА НА МЕДИАЦИЯТА?

През ноември 2016г. направихме подробно проучване на законодателствата на различните държави в ЕС с основната цел да разберем кои дейности водят до увеличено ползване на мадиацията.

Презентация на това проучване беше предоставена на експертната дискусия организирана от Омбудсмана на Република България и залегна в концепцията за законодателни промени в медиацията, предложени от Омбудсмана на Министерство на правосъдието. Част от тези предложения са: задължителна първа среща за медиация по семейни спорове, подобно на модела в Италия, доказал се като най-ефективен в Европа към настоящия момент, както и стимулите за медиацията, предложени от ЕС - финансови и по-лесна изпълнимост на постигнатото в медиация споразумение.

Повече за това какво се случва с медиацията няколко месеца по-късно, през април 2017 г. можете да видите ТУК, а за новостите в България - ТУК.

 merkite za mediaciata v es

Прочетете още: Как се постигат РЕЗУЛТАТИ с медиацията в ЕС? Проучване на ЦРС, залегнало в предложенията на Омбудсмана до Министерство на правосъдието, ноември 2016 г.

   

ОТКРИВАНЕ НА СЪДЕБЕН ЦЕНТЪР КЪМ ОКРЪЖЕН И РАЙОНЕН СЪД - БУРГАС, 6 април 2017 г.

bos centyr za mediacia otkrivaneНа 6 април в Бургас беше открит Център за медиация към Окръжен съд и Районен съд – Бургас – в присъствието на представители от обществени и бизнес организации, образователни институции, студенти и ученици. На откриването председателят на Окръжен съд съдия Боряна Димитрова заяви, че тази инициатива е важна за съда и представи координаторите и медиаторите в центъра. Центърът за медиация към съда ще работи ежедневно като предоставя на гражданите информация за процедурата по медиация и съдейства за провеждането на процедура по медиация в съда. Той се намира на втория етаж в сградата на Окръжен съд – Бургас.

С откриването на центъра за медиация, Окръжен и Районен съд - Бургас се наредиха сред пионерите в развитието на съдебната медиация, както в България, така и в Европа, където съдебните програми постепенно навлизат.

bos centyr za mediacia

Откриването му е част от националeн проект за развитие на съдебни програми за медиация, които да информират гражданите и търговците за ползите от медиацията и да им предоставят съдействие да се възползват от процедурата. Този проект е „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация", и се осъществява от Център за разрешаване на спорове, ръководен от Албена Комитова и Севдалина Александрова, и е финансиран от фондация „Америка за България".

В рамките на проекта в последната година бяха обучени в техники за насочване към медиация над 70 съдии от Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Пазарджик, Враца, които вече ефективно насочват страни към медиация. Именно тези съдии са хората, запознати с процедурbos centyr za mediacia otkrivane 1ата, които са двигатели на съдебните центрове и компетентно насочват страните към медиация.

В страната вече има видими резултати от работата на съдебните центрове за медиация,

Прочетете още: ОТКРИВАНЕ НА СЪДЕБЕН ЦЕНТЪР КЪМ ОКРЪЖЕН И РАЙОНЕН СЪД - БУРГАС, 6 април 2017 г.

   

Съдебни програми за медиация в страната: новата вълна 2016г.

court mediationВ началото на 2016 г. Център за разрешаване на спорове започна активна подкрепа за изграждане и разрастване на съдебни програми, които насочват към медиация в 6 български града - Варна, Велико Търново, Бургас, Благоевград, Пловдив и Плевен.
Създаването на програми за медиация към съдилищата, които информират и съдействат на гражданите за решаването на споровете им, е един от най-модерните механизми за осигуряване на достъп до правосъдие. Доказано е, че тези програми (в САЩ, както и във Великобритания, Холандия, Словения и в други европейски държави) дават най-лесен и бърз път за спорещите страни да разрешат проблема си, спестявайки време, пари и нерви.

Разрастването на тези програми в България има потенциал да ни превърне в един от успешните модели на улеснен достъп до правосъдие, което оставя спорещите доволни и помага за доброволното спазване на договореното.

Как ще се случи националното разрастване на програмите за медиация?

Интересът и инициативата на съдилищата вече са факт. В подкрепа на техните идеи и за постигане на резултати в национален мащаб се включват целенасочени експертни усилия и помощ при популяризирането на медиацията, благодарение на проекта "Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно решаване на спорове чрез съдебни програми за медиация", финансиран от фондация "Америка за България", изпълняван от Център за разрешаване на спорове.

Наскоро в София се събраха председатели и представители на съдилищата от Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен и София, които разказаха за досегашните си инициативи в сферата на препращането към медиация и изразиха подкрепата си за предприемане на целенасочени следващи стъпки.

Прочетете още: Съдебни програми за медиация в страната: новата вълна 2016г.

   

Обмисля се експериментално въвеждане на задължителна медиация по някои видове дела и възможност съдът да разпорежда медиация

София, 24 март, БТА

handshake thumbОбмислят се подходящи нови законови разпоредби, които да въведат експериментално задължителна медиация по някои видове дела, както и възможност съдът да разпорежда медиация. Това каза в интервю за БТА Севдалина Александрова от Центъра за разрешаване на спорове.

Задължителното разпореждане от съда е начинът, по който медиацията е станала популярна в САЩ, а задължителната медиация по някои видове дела е начинът, по който Италия направи бум от над 200 000 дела годишно, преминали през медиация, поясни експертът.

Севдалина Александрова съобщи, че в шест от най-големите съдилища в страната започва национално разрастване на съдебните програми за медиация. Наред със София, където действа вече шеста поредна година такава програма към Софийски Районен съд, съдилищата във Варна, Велико Търново, Бургас, Благоевград, Пловдив и Плевен започват активно разрастване на техните собствени програми за насочване към медиация, отбеляза тя. По думите й създаването на програми за медиация към съдилищата, които информират и съдействат на гражданите за решаването на споровете им, е един от най-модерните механизми за осигуряване на достъп до правосъдие.  

                  Ето и пълният текст на интервюто:                 

                  Въпрос: Заемате се с нова задача - разрастване на съдебните програми за медиация. Какво всъщност ще се случи?

                  Отговор: Програмите за медиация в подкрепа на бизнеса и гражданите за пръв път преминават на национално ниво - към съдилищата в шест големи български града. Наред със София, където такава програма действа вече шеста поредна година към Софийския районен съд - съдилищата във Варна, Велико Търново, Бургас, Благоевград, Пловдив и Плевен започват активно разрастване на техните собствени програми за насочване към медиация.
                 Създаването на програми за медиация към съдилищата, които информират и съдействат на гражданите за решаването на споровете им, е един от най-модерните механизми за осигуряване на достъп до правосъдие. Доказано е, че тези програми (в САЩ, както и във Великобритания, Холандия, Словения и в други европейски държави) дават най-лесен и бърз път за спорещите страни да разрешат проблема си, спестявайки време, пари и нерви.
                 Разрастването на тези програми в България има потенциал да ни превърне в един от успешните модели на улеснен достъп до правосъдие, което оставя спорещите доволни и помага за доброволното спазване на договореното.  

               Въпрос: Как ще се случи националното разрастване на програмите за медиация? И всъщност - какво ще се промени за хората, които търсят правосъдие?

                Отговор: Интересът и инициативата на съдилищата вече са факт. В подкрепа на техните идеи и за постигане на резултати в национален мащаб се включват целенасочени експертни усилия и помощ при популяризирането на медиацията, благодарение на проекта  "Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно решаване на спорове чрез съдебни програми за медиация", финансиран от фондация "Америка за България", изпълняван от Център за разрешаване на спорове.

Прочетете още: Обмисля се експериментално въвеждане на задължителна медиация по някои видове дела и възможност съдът да разпорежда медиация

   

Лично за вас

both dsc1307 2

За нас медиацията е вълнуващо и предизвикателно занимание, изпълнено с много лично удовлетворение - вече повече от 10 години.

Защо толкова силно вярваме в нея - защото сме виждали как хората влизат в медиацията помръкнали, а излизат с надежда и удовлетворение. С облекчението, че някой ги е изслушал и че проблемите са решими.

И защото толкова много харесваме това, което правим, ще се радваме да споделим с вас всичко, което знаем за този процес, и да създадем лесни възможности да го включите във вашето ежедневие и професионална практика.

Тук ще получите богата информация, практически обучения и възможности за разрешаване на спорове по сигурен и удовлетворяващ начин.

Албена и Севдалина

Проект "Медиация в подкрепа на бизнеса"

Национален портал за медиация

Абонамент

Брояч