Център за разрешаване на спорове - лого

Обучение за медиатори със сертификат

Обучението се организира от Център за разрешаване на спорове /одобрена от Министъра на правосъдието обучителна организация/ (ЛС-04-903/16.05.2013), а водещ обучител е Албена Комитова – сертифициран обучител и практикуващ медиатор.

Обучението, което предлагаме, Ви дава:

 • Да придобиете реални умения за разрешаване на конфликти и водене на преговори;
 • Да се учите от най-добрите практикуващи медиатори в България;
 • Да получите медиаторска подготовка по най-високите международни стандарти, утвърдени в държави като САЩ, Великобритания, Германия, Румъния и Италия;
 • Да се реализирате професионално в областта на медиацията;
 • Да се учите от най-добрите практици.

При успешно преминаване на обучението ще получите сертификат, който Ви дава възможност да се впишете в Единния регистър на медиаторите към Министерство на правосъдието.

Защо медиацията е полезна и актуална

Използването на медиация при разрешаване на спорове пести време, пари и позволява на хората да запазят добрите отношения помежду си. Тя може да се прилага при най-широк спектър от проблеми – при разрешаване на търговски спорове, наследствени въпроси, семейни спорове и поделяне на имущество, договорни отношения и др.

Медиацията е алтернативен метод, с който може да се избегне разрешаването на спора в съда. За разлика от съдебното дело, при което решението се взима от съдия спрямо законовите разпоредби, при медиацията решението се взима от двете спорещи страни, въз основа на тяхното собствено разбиране за справедливост

Последните изменения в Закона за медиацията въвеждат провеждането на задължителна медиация за някои видове спорове. Повече за това ще научите в рамките на обучението.

Записване

Дати на провеждане

Обучение за медиатори

9 май 2022 - 28 май 2022

Време на провеждане

Обучение за медиатори

18:00 ч. - 20:00 ч.

Свободни места

Не

Място на провеждане

гр. София, ул. Антим I 79, офис 2

За обучителите

Албена Комитова

Албена Комитова

Адвокат с над 20 годишна практика, голяма част от която е в областта на семейното право. Медиатор и обучител по медиация. Огромен опит в семейната медиация и част от международни обучителни екипи по семейна медиация за медиатори и съдии.

Съавтор на Наръчник по Съдебна междукултурна комуникация в семейната медиация по проекта “Judicial Intercultural Communication in Family Mediation”, изпълняван от Апелативен съд Крайова, Румъния.

За кого е подходящо

Медиацията е подходяща за всеки, който обича да помага на другите и това го кара да се чувства щастлив и полезен. В опита за разрешаване на сложни конфликти усъвършенстваме себе си, научаваме се да бъдем гъвкави и адаптивни към променящите се ситуации. Животът е непредвидим, ето защо е важно да знаем кои сме и какво искаме да постигнем. Медиацията на пръв поглед ни казва, че помагаме на другите, но много често помагаме и на себе си.

Програма

Обучението включва 60 учебни часа – теория и практика, като 50% от тях са съсредоточени върху практическите упражнения.

 • Провеждат се симулирани медиации, в които всеки участник провежда медиация самостоятелно и в екип, с индивидуална обратна връзка за всяка една проведена процедура;
 • Работи се на малки групи или самостоятелно по различните задачи;
 • Преминава се през теоретичен и практически изпит по строги критерии, съответстващи на българското законодателство и международните стандарти.

Успешно преминалите обучението медиатори ще получат възможност за практика към „Център за разрешаване на спорове“.

Какви са правилата за успешно преминаване на обучението може да прочетете ТУК.

Кога и как ще се проведе обучението

 • 9, 10 и 12 май/понеделник, вторник и четвъртък/, в часовете от 18:00 до 20:15 ч.
 • 14 май/събота/, в часовете от 10:00 до 16:00 ч.
 • 16 май, 18 и 19 май/ понеделник, сряда и четвъртък/, от 18:00 до 20:00 ч.
 • 23 и 26 май /понеделник и четвъртък/,  в часовете от 18:00 до 20:00 ч.
 • 28 май/събота/ , от 10.00ч.  – изпит

Обучението  ще се проведе в комбиниран вариант.  Този вариант предвижда присъствие в онлайн часове и присъствено обучение в часове на живо, в практическата част от курса, свързана с провеждане на симулирани медиации.

Участниците, които предпочитат изцяло онлайн формат, ще имат възможност да практикуват вече популярната по цял свят онлайн медиация.

Участниците, които имат желание да практикуват и медиации на живо, ще имат възможност да практикуват онлайн медиации, както и симулирани медиации на живо.  Това ще се случи в специално определени от ЦРС дни от уикенда/предимно събота/. Тъй като присъствието на живо е свързано с предвиждане на време и място за провеждане на симулираните медиации, допълнителните часове практикум на живо прибавят 100 /сто/ лева към цената на обучението за медиатори. 

Каква е таксата

Таксата се отнася за цялото обучение и включва всички необходими материали за провеждането му.

Банкова сметка за превод на таксата:

BG02FINV91501215746583 – Първа инвестиционна банка

сдружение Център за разрешаване на споровe

Записването става или чрез формата за регистриране за участие (натиснете бутона „Регистрирай се“), или на e-mail: office@bgmediation.com, или на тел. 0898480377.

След свързване с нас ще получите изрично потвърждение за наличието на места и възможността да се включите в курса.

Местата са ограничени поради практическия характер на обучението.

Ранно записване

540 лв. на участник

внасяне до 26 април

Стандартна

600 лв. на участник

внасяне до 9 май

С отстъпка за студенти и при двама записали се участника

500 лв. на участник

внасяне до 9 май

Искате да се запишете?

Регистрирайте се.

Попълнете формата за регистрация и ние ще се свържем с вас за повече подробности.

Информация за кандидата