Център за разрешаване на спорове - лого

Третата страна в конфликта

В своята книга „Защо водим битки и как можем да спрем“, световноизвестният медиатор Уилям Юри* представя прости, ефективни стратегии за спиране на битките/конфликти, противопоставяне/ чрез мощна алтернатива – третата страна.

Според него, Трета страна може да бъдат: приятели, семейство, съседи, колеги. Третата страна е всеки, който призовава спорещите да седнат и да говорят с уважение за различията си, насочвайки фокуса мърху процеса за намиране на решение.

Ето какво още пише Уилям Юри:

Третата страна е начин да погледнем на конфликтите около нас не само от едната или другата страна, но и от по -широката перспектива на обкръжаващата общност. Можете да имате естествени симпатии към едната или другата страна и все пак да изберете да вземете Третата страна.

Конфликтът сам по себе си не е нещо лошо. Конфликтът е естествен и здравословен процес, необходим за напредък и справяне с несправедливостта. Светът всъщност може да се нуждае от повече конфликти, а не от по -малко, ако са познати подходящите умения и конфликтът може да бъде управляван продуктивно.

Целта не е да се сложи край или да се премахне конфликта, а просто да се трансформира начинът му на изявяване – от разрушителни форми като насилие, обиди и нетърпимост в конструктивни форми, като дебат, диалог, преговори и демокрация. Конфликтът е неизбежен; насилието Е.

Начинът за трансформиране на конфликта е да се създаде силен контейнер за творчески спор. Този контейнер представлява третата страна на всеки конфликт. Контейнерът може да бъде създаден от обкръжаващата общност – приятели, съседи, свидетели, неутрални страни, както и от самите страни.

Не е нужно да вземате страна в конфликта, нито трябва да сте неутрални. Без значение къде са вашите симпатии, можете да изберете да вземете Третата страна, или с други думи, страната на цялото, независимо дали това е семейството, работния екип, общността или света.

Можете да изберете да вземете Третата страна по всяко време в конфликтите около вас. Това означава да се стремим да разберем всички страни на конфликта, да насърчаваме мирен, ненасилствен процес за вникване в дълбоките различия и да подкрепяме всеобхватен резултат, който отговаря на основните нужди на всички.

Да отговаряме на конфликтите продуктивно изисква смелост, подготовка, знания, умения, креативност и координация.

Вие трябва да играете важна роля в трансформирането на конфликтите около вас, независимо дали сте една от страните или Свидетел на конфликта. Можете да допринесете за значителна промяна.

Работейки заедно по системен начин, можем да създадем силна Трета страна дори за най -неразрешимия конфликт. Както казва старата африканска поговорка: „Когато паяжините се обединят, те могат да спрат дори лъв“.

Третата страна не е нова идея. Под някаква форма тя съществува във всяка култура. Всъщност това е най -древният човешки процес за справяне с дълбоките различия. Не принадлежи към никоя група или организация; това е общо наследство на човечеството. Принадлежи на вас.

*Уилям Юри е съосновател на Харвардската програма за преговори и е един от водещите световни експерти по преговори и медиация. Понастоящем той е Заслужил старши сътрудник в Харвардския проект за преговори.

Той е съавтор с Роджър Фишър и Брус Патън на „Getting to Yes“, бестселър в петнадесет милиона копия, преведен на над тридесет и пет езика, и авторът на „Getting Past No“, „Силата на позитивното не“, „Третата страна“, и най-наскоро награденият „Да стигнеш до„ Да “със себе си“.

Можете да станете професионален преговарящ и медиатор, като се запишете в обученията, организирани от Център за разрешаване на спорове. Можете да се запознаете с предстоящите обучения ТУК.

 

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.