Център за разрешаване на спорове - лого

Темата медиация e актуална за всяко събитие, свързано с правосъдието

Церемония по откриване на новата съдебна година в сградата на Апелативен съд Милано

На 1-ви февруари се състоя церемония по откриване на Новата съдебна година в гр. Милано, Италия.

На церемонията, която се проведе в сградата на Апелативния съд, приветствия отправиха Марина Таваси (председател на Апелативния съд в Милано), Пиеркамило Давиго (член на дисциплинарната секция на Висшия съвет на магистратурата), Алфонсо Бонафеде (министър на правосъдието), Роберто Алфонсо (генерален прокурор на Републиката за  Апелативен съд на Милано), Винисио Нардо (президент на адвокатската колегия в Милано), Лука Пониз (президент на Националната асоциация на магистратите), както и още много представители на юридическата общност на Италия, общественици, политици и др. На церемонията присъстваха и много чуждестранни гости – адвокати, по покана на Асоциация на адвокатите в Милано. От Софийска адвокатска колегия участваха адвокатите  Албена Комитова /Център за разрешаване на спорове/, Надя Банчева и Катерина Кондакчиева.

Медиатори от Франция, Полша, Украйна, България, Италия и Германия представят актулното състояние на медиацията в техните страни

В деня, преди официалното откриване на съдебната нова година, беше проведен семинар и кръгла маса на тема  Трансграничното измерение на медиацията“ , организиран от Асоциация на адвокатите в Милано.

Темите на семинара бяха: „Медиацията като  инструмент при международни спорове“, представена от Стефано Адзали, Директор на Международна търговска камара на Милано; Международни източници на правото: Сингапурската конвенция от 2019 и UNCITRAL като модел“, представена от проф. Луиджи Фумагали от Университета в Милано; „Европейските източници на право:Директивата 52/2008/ЕС“, представена от Алберто Малатеста, професор в университета „Карло Каттанео“ в Кастеланца; „Основният опит на международния медиатор“, представена от Джовани Де Берти, президент и учредител на комитета за международно сътрудничество към Асоциация на адвокатите в Милано.

В международната кръглата маса участваха адвокати от Франция, Германия, Белгия, Италия, Полша и Украйна. От България участие взе адвокат Надя Банчева.  Всеки един от участниците представи държавата си по четири теми:

  • „Задължителна“ медиация;
  • Участието на адвокатите в процедурата по медиация;
  • Медиация, възложена от съдията;
  • Изпълнителна сила на медиационното споразумение.

Бяха представени различните практики и уредби в отделните държави.

Италия и Франция са единствените държави, в които има „задължителна“ медиация по някои видове спорове. За Франция се въвежда „задължителна“ медиация, освен по семейни спорове и по спорове, с цена на иска до 5000 евро, както и за междусъседски спорове.

Няма държава, в която да е задължително участието на адвокати, но всички бяха единодушни, че те са основен гарант за постигането на законсъобразно решение и безценен съветник и помощник.

Във всички държави, които адвокатите представяха, съдиите предлагат медиация на страните по спора. В Белгия, съдията може да задължи страните да отидат на медиация и тя няма да се проведе само, ако всички участници в процеса са против.

Бяха представени различни модели за придаване изпълнителна сила на споразумението, като тенденцията е да се улеснява и облекчава процедурата.

В рамките на кръглата маса взеха думата и адвокати от Тайван, Мексико, Холандия и др. В Тайван медиацията е задължителна при повечето видове спорове, а в Мексико е задължителна при семейни спорове.

Медиацията е актуална тема. Медиацията е вече първи избор при всеки възникнал спор.

В конфликта  между Саудитска Арабия и Иран веднага бяха ангажирани медиатори, които да посредничат за намиране на мирно решение.

Медиацията трайно взе своето място в правосъдната система и доказа своето предимство пред съдебния процес.

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.