Център за разрешаване на спорове - лого

Разрешаване на спорове във Facebook

Умения за управление на конфликти от „краля на социалните медии“ – как се използва разрешаването на спорове на живо във Facebook

За да обсъдим методите за разрешаване на спорове, се връщаме към 2014 г., когато Facebook се сблъска с широко разпространена критика за провеждането на психологически експеримент върху около 700 000 от потребителите си без тяхното информирано съгласие. В проучването изследователите на Facebook манипулират настроенията на потребителите, като ги излагат на по-положителни или по-негативни публикации от обикновено.

По това време CNNMoney съобщи, че Facebook е участвал в по-доброкачествен и вероятно полезен психологически експеримент.

Компанията е подложена на натиск за справяне с нарастващия проблем на „кибертормоза” сред младите хора. Също така търси начини да помогне на потребителите да се справят сами с техните конфликти и спорове, вместо да въвличат компанията като медиатор.

Разрешаване на спорове във Facebook

От няколко години социалната мрежа работи със социалните учени, за да вкара традиционните методи за разрешаване на спорове в киберпространството. Сайтът започна да предлага на потребителите инструменти за разрешаване на спорове помежду си заради обидни или разстройващи публикации, включително обиди и снимки.

Facebook създаде шаблони за съобщения, които позволяват на потребителите да обяснят на какво се противопоставят относно конкретни публикации. Например те могат да изберат опции като „Срамно е“ или „Това е лоша моя снимка“, според CNNMoney. Потребителите също са помолени да заявят как обидната публикация ги кара да се чувстват – като гневни, тъжни или уплашени – и колко силно изпитват емоциите, за които съобщават.

Facebook казва, че новото разрешаване на спорове може да бъде ефективно и удобно. Въпреки това, изследователите установяват, че на някои форми на онлайн разрешаване на спорове, като електронната медиация, им липсва връзката и топлотата на разговорите лице в лице. Спорещите онлайн пропускат важния език на тялото, мимиката и други лични сигнали, които могат да бъдат толкова полезни при лична комуникация.

Поради тези причини съществува риск, че когато потребителите на Facebook се изправят срещу онези, които са ги обидили, някои спорове биха могли да ескалират, вместо да отшумят. Освен това, в отсъствието на обучен медиатор, потребителите на Facebook може да нямат уменията и опита, необходими за намаляване на напрежението и решенията чрез мозъчна атака.

И все пак, като се има предвид, че хеширането на онлайн спорове е често непрактично, както и наличието на професионален медиатор-рефер при всеки спор, Facebook трябва да бъде похвален за опита да намери нови начини да внесе доказани практики за разрешаване на спорове в нашия все по-спорен онлайн свят.

Източник: pon.harvard.edu

Автор: Katie Shonk

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.