Център за разрешаване на спорове - лого

Различните стилове медиатор

Работните стилове на медиатора

В сертифициращите обучения за медиатори на Център за разрешаване на спорове се изучават не само техниките и инструментите, с които следва да борави един медиатор. В нашата програма е включено и изследване на собствения стил на медиатора в работата му със страните по време на процедура по медиация. В зависимост от различни преобладаващи характеристики, стиловете са условно разделени на: дружелюбен, аналитичен, напорист и експресивен. Правилото е, че няма „добър“ или „лош“ стил, има подходящ и не толкова в конкретна ситуация.

Като допълнение към така изброените стилове, може да се разгледат и две особености на поведението на медиатора, които го характеризират или като по- сърдечен, по- приятелски, или като по- строг, по- респектиращ.

Кое поведение кога е подходящо и дали някое от тях може да определи медиатора като добър?

Качествата на добрия медиатор не се свързват единствено със сърдечност и топлота. Понякога е нужно медиаторът да бъде суров.

Разбираемо е да искаме да работим с медиатор с доброжелателен стил. Сърдечните и приятелски настроени медиатори обикновено са много ефективни, когато помагат да се намерят решения, които са от полза и за двете страни. Този тип медиатори са добри в изразяване на емпатия към гледната точка на всеки и в изграждане на рапорт с цел създаване атмосфера на доверие.

Въпреки това има скрити ползи от това да работиш с медиатор с по- строг стил, е установено в проучване на Тинг Занг /Колумбийски университет/ и Майкъл Нортън /Харвард бизнес скул/.

Ако това ни се струва противоестествено, нека помислим за родителите на каращи се братя/сестри, които сварват децата си насред скандал: „Не ме интересува кой е започнал. Марш в стаите си, и двамата!“ На пръв поглед тази стратегия може да звучи като по- малко ефективна за обезвреждане на напрежението в сравнение с по- мекия подход. Както обаче много от нас са разбрали от опит, този строг подход може да съюзи децата срещу тираничния им родител и дори да доведе до това да си играят спокойно заедно, след като са били наказани. По същия начин, в проучването е установено, че строгите медиатори могат да повляят положително върху мотивацията и способността на преговарящите страни да достигнат до разрешение на конфликта.

Марти Ахтисаари /световно известен медиатор и бивш президент на Финландия, получил Нобелова награда за мир през октомври 2008 г. за усилията си за разрешаване на конфликти в Намибия, Индонезия, Ирак, Косово и много други страни, както и награда за Най- добър преговарящ по Програмата зmartiа преговори/ е използвал множество техники и стилове за разрешаване на конфликти, включително стил, който онези, които са работили с него, характеризират като строг и твърд. „В някои ситуации може и малко театър да помогне. Необходимо е да се изследват страните, да се побутнат напред. Понякога е доста трудно“, казва Ахтисаари пред Christian Science Monitor през 2006 година.

Ако сравним строгия стил с явния враждебен стил, то вторият може да доведе до значителна загуба, ако е постигнато само временно примирие между преговарящите или пък да ги разстрои до такава степен, че да си тръгнат/да се оттеглят. Но ако има ограничение във времето, най- добрият подход би бил да приемем стила на медиатора, с когото работим в момента. Неговият строг подход може да накара отсрещната страна да ни види като съюзник  и да съдейства за постигане на споразумение.

В крайна сметка, опитът ни показва, че ние, медиаторите, следва да реагираме спрямо всяка отделна ситуация и всяка страна. Добре е, когато ние самите познаваме своя основен стил на работа, знаем предимствата му и си даваме сметка къде и какво бихме могли да подобрим. По този начин с всеки следващ случай придобиваме повече умения и ставаме все по- добри в професията.

В сертифициращите обучения за медиатори на Център за разрешаване на спорове може да научите много за видовете работни стилове на медиаторите и техните недостатъци и предимства.

Източник: PON

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.