Център за разрешаване на спорове - лого

Психологически стадии на развода

В своята книга „Тао на преговорите“*,  Джоел Еделман и  Мери Бет Крейн  ни представят как да предотвратяваме, разрешаваме и преодоляваме конфликти в различни сфери на нашия живот.

В глава девета на книгата“ Разводът: от болка към мир“, те описват психологическите стадии, през които се преминава по време на развод. Представяме Ви откъс от тази книга:

В повечето случаи, думата развод предизвиква много негативни емоции. Асоциира се с продължителни и неприятни преживявания.

Разводът не е конфликт. Разводът може да е резултат от конфликт или да доведе до конфликт, но сам по себе си не е конфликт.

Прави се паралел между емоционалните фази, през които се преминава при смърт и развод.

Фазите през които преминава един развод са:

  1. Отричане

Отричането е често първият отговор на осъзнаването, че с нашия брак е свършено. Отричането може да се изрази чрез всякакви форми. Може да се фокусираме само върху всички хубави спомени от събития и преживявания и да блокираме мисловно лошите моменти. Може и да избягваме да поемем отговорност по всякакъв начин за случващото се, както и да настояваме за запазване на брака, дори и да осъзнаваме неговия край.

  1. Гняв

Когато осъзнаем, че нашият брак умира и крехката нишка на интимността е скъсана, чувството на безнадежност ни поразява. Имаме нужда да обвиняваме – бившия партньор, някоя трета страна или самите себе си. Независимо към кого ще насочим гнева, той е като треска, която трябва да отмине, преди да започне оздравяването. През този период логиката и  обективността отстъпват на бушуващите емоции. Възможно е да станем агресивни към хората около нас, включително и към самите себе си. Това, че не можем да контролираме емоциите не ни прави лоши хора, но е необходимо да потърсим помощта на специалисти.

  1. Пазарене

„Ако спра да правя A или В , ще останеш ли?“. „ Ако прекратиш тази афера, аз ще остана с децата при теб…“ Единият или двамата партньори може да положат огромни усилия за последен опит за спасяване на брака. Загубата и изоставянето причиняват най-силната болка, която можем да изпитаме. Нормално е да правим усилия да премахнем тази болка. Но слагането на бинт върху разкъсани черва не премахва болката и не спира кървенето. Пазаренето за някакво удължаване във времето не спомага за достигане до източника на същинския проблем в  комункацията. Не можем да върнем времето назад, когато разводът вече е в ход. Има само един път и той е да продължим напред.  Можем да се научим как да комуникираме по-добре и да се съберем отново заедно. А може да се установи, че е невъзможно продължаването на съвместен живот. Във всеки случай, ще сме научили нещо ново.

  1. Приемане

Когато разберем, че отричането е безполезно, че гневът се е разсеял и сме загубили в пазаренето, приемането на действителността е вече възможно.

Приемането може да бъде с незадоволство, противоречиво и бавно идващо. Ние може да се съпротивляваме срещу него, но започваме да осъзнаваме, че това е единственият начин за оцеляване.

Приемането на неизбежното е гигантска стъпка към оздравяване и израстване. То е необходимата прелюдия към прошката – прошка и на двете страни. Невъзможно е да се излекуваме истински от тази травма без прошка. Но, помнете: това може да отнеме години. Всеки има нужда от различно време, за да продължи напред. Всеки има своите индивидуални и уникални нужди и те трябва да бъдат уважавани, като такива.

* The Tao of Negotiation: How You Can Prevent, Resolve, and Transcend Conflict in Work and Everyday Life

Повече за семейната медиация може да прочетете ТУК.

Ако желаете да участвате в нашите обучения по семейна медиация, може да го направите  ТУК.

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.