Център за разрешаване на спорове - лого

Обучение за медиатор – как да изберем?

„Обучение за медиатор“ – как да изберем?

Онче – бонче, счупено пиронче, риба – щука, махай се от тука!

Когато бяхме малки, ей така избирахме измежду няколко неща, които харесваме – играчи, предмети и на какво да играем пред блока. Сега, като големи, не го правим по този начин. Поне не на глас.

Когато големите избират, много често използват първото си впечатление, препоръки, обективни критерии и/или други параметри, които дават ориентация в определена област. В настоящата „Ковид – ситуация“ и придружаващите я особености, много от нас избират да се обучават онлайн на умения, които ще им дадат възможност да се развиват в ново поле на дейност.

Онлайн обученията по медиация набраха скорост, което е показателно за адаптивността им и е положителната посока в развитието на тази професия.  Едновременно с това, този факт въвежда и нуждата от внимателно изследване и разграничаване на офертите за различните онлайн курсове по медиация. Преди да се хвърлите с главата напред в първия попаднал пред очите Ви курс, Ви предлагаме няколко важни критерии, които да използвате в преценката си, кой е най- подходящият за Вас.

  • Опитни обучители

Търсете онлайн обучения по медиация, водени от обучители с реална практика – колкото повече, толкова по-добре. Богатата практика, натрупана с години провеждане на медиации, ще свърже ученето с живия живот и ще увеличи неимоверно качеството на придобиваните умения. Обучители, способни да съчетаят в програмите си теорията с практиката, следва да бъдат предпочитани на настоящия пазар, изобилстващ от професионални обучители.

  • Самостоятелно и интерактивно обучение

Най- добрите онлайн програми предлагат възможности за самостоятелно учене в интерактивна среда. Материалите за самостоятелна подготовка следва да са достатъчно задълбочени, като, в същото време, е необходимо да е налице и щателна проверка на знанията. Повечето онлайн курсове представляват дълги лекции, а е известно, че най- доброто учене е чрез преживяване, опит и грешки. Поради това, препоръчваме да следите за съдържанието на предлаганото онлайн обучение и за това, то да бъде свързано  с интерактивен подход при усвояване на знанията и уменията.

  • Ангажиране

Има причина, поради която на децата им е трудно да се отделят от онлайн игрите. Това се нарича ангажиране. Потърсете курсове, които ще задържат вниманието Ви и ще спомогнат за запаметяване на материала чрез интерактивно участие. Онлайн обучението трябва да  си заслужава вложеното време и, същевременно, обучаваният да е жаден за още. Всичко друго би било разочароващо.

  • Сертифициране

Търсете курс, който се провежда от сертифицирани обучители или утвърдена по съответния ред организация. Това Ви гарантира издаване на валиден сертификат и възможност за придобиване на правото да упражнявате дейността.

  • Продължаващо обучение

Много курсове събират такса само за еднократен ангажимент. Все още онлайн курсовете слагат само началото на Вашето кариерно развитие. Търсете такива програми, които демонстрират дългосрочно обвързване с обучението Ви и предлагат последваща възможност за развитие и подкрепа в процеса на израстване в новата професия.

 

И, разбира се, имайте предвид нашите онлайн обучения по медиация, които отговарят на всички изброени по- горе критерии!

 

Автор: Теодора Божилова

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.