Център за разрешаване на спорове - лого

Новите посланици на планетата Разум

Новите посланици на планетата разум са отново тук – 60 студенти, от 10 университета, от 20 различни специалности.

Всички те, разпределени по отбори, ще премерят сили в Четвъртото национално състезание по медиация за студенти.

Началото

През 2017, 2018 и 2019 бяха проведени три поредни национални състезания по медиация за студенти, организирани от Център за разрешаване на спорове. Националното състезание по медиация за студенти е сред малкото подобни състезания в Европа. То дава възможност на студенти от различни специалности не само да се докоснат до медиацията, но и да практикуват разрешаването на спорове и като преговарящи адвокат и клиенти, и в ролята на медиатори. Във всички издания  са участвали над 180 студенти от различни специалности, учещи в повече от 9 от най-големите университети в България. Те показаха отлични умения да преговарят, както и забележителни медиаторски умения.

Целите

Една от основните цели на състезанието по медиация за студенти е да даде пряк досег и реално преживяване на процедура по медиация, с която се разрешава реален житейски спор. Да предостави на участниците набор от практически техники и система за разрешаване на конфликти. Да стимулира творческото прилагане на медиация в избрани от участниците сфери. По този начин студентите придобиват и развиват своите преговорни умения. Благодарение на популяризирането на този начин за решаване на спорове се създава една нова култура, която трайно ще се наложи в нашия обществен живот, благодарение на участието на тези млади хора.

Състезанието дава възможност на представители  на различни университети от цяла България, без ограничения на техните специалности, да премерят знания и умения в областта на преговорния процес. Вдъхновява ни фактът, че във всяко следващо издание на нашата инициатива се присъединяват нови университети.

В Третото национално състезание по медиация любимци станаха студенти от Национален военен университет, гр. Велико Търново, с треньор Георги Баев, които се включиха за първи път в състезанието и се представиха отлично. За Четвъртото национално състезание по медиация имаме заявено участие от студенти от Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, гр. Долна Митрополия.

 

Във времена, в които светът е разкъсван от противоречащи си идеи и пагубни конфликти, събирането на едно място на толкова различни, но същевременно будни и млади българи ни кара да мислим, че наистина има шанс за единение. Тези млади хора разбират по-добре от нас, че най-ценното оръжие е знанието, както и че се налага да работят с непознати и инакомислещи колеги в името на обща цел. В рамките на състезанието по медиация те се сработват, изслушват се, наблюдават зорко, използват интуицията си. Обмислят варианти на действие, планират, уговарят се. Имат готовността да си сътрудничат в името на обща цел и обща кауза. От нашите студенти получаваме нов поглед върху наглед познати и обикновени ситуации – новатори са. Подхождат нестандартно в разрешаването на конфликти – прилагат алтернативни и непопулярни решения и методи на сътрудничество и съдействие

Дата на състезанието: 5-6 ноември 2022 г., 9.30 – 18.00, 9.00 – 12.00.

Церемонията по награждаването на победителите ще се проведе на 6 ноември, от 12.00ч. до 13.00ч.

Място на провеждане: гр. София,  залите на Съюза на юристите в България /СЮБ/

С регламента на Четвърто национално състезание по медиация може да се запознаете ТУК.

 

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.