Център за разрешаване на спорове - лого

Медиация на работното място

Медиация на работното място е изключително актуална тема

 

Споделяме с Вас една истинска история от практиката на медиатора Надежда Цонева, завършила сертифициращо обучение за медиатори в Център за разрешаване на спорове:
Знаете, аз се интересувах от тънкостите на медиацията, защото в работата ми обичайно колеги се обръщат към мен за съвети и подкрепа при спорове от професионален характер или междуличностни отношения. Само няколко дни след сертификационния ми изпит за медиатор, в компанията стартирахме процедура за оценка на представянето на служителите, която се състои в индивидуална среща служител – ръководител и даване на обратна връзка от двете страни. За моя изненада, колежка от друг отдел ме помоли да присъствам на тази среща с нейния ръководител, в ролята ми на медиатор. Те двете често имат разногласия в общата си работа, макар да са професионалисти и отдадени на работата си. 
Бях изнанедана от поканата и едновременно развълнувана от отворилата се възможност да практикувам наученото. Определихме 1 час за този разговор. Аз тайничко отворих на лаптопа си въпросите и етапите на процедурата по медиация и се потопих в приключението. Срещата продължи повече от 2 часа. От 4 спорни точки, момичетата стигнаха до споразумение по 3 от тях в рамките на срещата. Сами. Аз само ги водех. За 4-та си определиха срок да вземат решение. 
Какво направих аз – следвах стъпките на процеса по медиация, задавах ключовите въпроси, създадох за тях защитено пространство, в което могат да кажат от какво имат нужда, как се чустват, какво наистина иска всяка от тях. Зачеркнах думата „виновен“ в разговора. Насърчавах ги да търсят вариант, който ще работи и за двете страни.
За мен това преживяване беше нереално. Уверих се в живия живот, както се казва, как процесът работи. След тази среща се почуствах изтощена и щастлива едновременно. Първата ми успешна медиация. В реални условия. С реален казус. С реален резултат.
Тези разкази ни дават вярата, че всичко което правим има смисъл и сме на прав път.
Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.