Център за разрешаване на спорове - лого

Медиация и АДВОКАТИ при търговски спорове – мисията възможна? Отзвук от семинара с участието на съдия Стонг

Да решаваш спорове като покажеш, че държиш на парите, времето и търговския интерес на клиента отдавна не е екзотична рядкост, а ежедневие на високо-квалифицираните модерни адвокати.

Съдия Стонг от Ню Йорк, с над 20 години опит като корпоративен адвокат на едни от най-големите компании в света, решително потвърди новаторската тенденция:

„Гледната точка на добрия търговски адвокат е да гледа и да предвижда възможностите за клиента за в бъдеще. … Трябва да гледате не през задното стъкло на автомобила, а през предното, за да виждате възможността“.

В рамките на семинара за адвокати за търговска медиация, който се проведе на 2-ри ноември 2017г., в гр. София присъстващите адвокати имаха възможност да изпитат и на живо ефективността на техниките, които се използват в медиация.

Семинарът се проведе като част от образователните събития по проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“, изпълняван от Център за разрешаване на спорове.
Специален гост-лектор на семинара беше съдия Елизабет Стонг, съдия по търговски дела и несъстоятелност в съда на Източен окръг Ню Йорк, която е на посещение в България като част от проекта „Мрежа на американските съдии за България“ на Български институт за правни инициативи.

Участниците в семинара имаха възможност да се уверят как един адвокат може да постига максимални резултати с медиаторски подход, както при защитата на интересите на клиента си в медиация, така и при преговорите и в ежедневието си. Както и да чуят интересни истории и практически примери както от българските обучители Албена Комитова и Севдалина Александрова, така и от съдия Стонг, която разказа как работи медиацията при търговски спорове в САЩ, включително при несъстоятелност.

И на въпроса, как един адвокат може да постига също толкова високи резултати в медиацията както и в съда, където има по-голям контрол, съдия Стонг отговори: „Това, което ви прави силни в бизнеса и като адвокати, това ще ви направи добри и ще ви донесе резултати и в медиацията.“

Тя фокусира вниманието на адвокатите върху това какво помага наистина, за да спечелят максимум в медиацията: „В търговските дела се говори за миналото, а в търговската медиация за бъдещето. Трябва да гледате не през задното стъкло на автомобила, а през предното, за да виждате възможността. Да не обсъждаме само миналото, защото не можем да променим случилите се вече факти, а да намерим начин да сме по-доволни за в бъдеще.“

Как се случва това в медиацията?
„В медиацията се мисли за възможност, която ще ви струва по-малко от 1 лев, а за другата страна ще е по-ценна от 1 лев, и на всяко препятствие се гледа като на възможност.“

На въпроса как да не изглеждаме като слаб адвокат, когато предлагаме медиация, съдия Стонг сподели: „Понякога, ако като адвокат предложите медиация, тогава клиентът може да си помисли, че сте слаб адвокат. Но ако съдията попита „Мислили ли сте за медиация“?, това ви отваря вратата да опитате медиация и да успеете да постигнете споразумение.“

Действително в българските съдилища все повече съдии приканват към медиация и това до голяма степен освобождава адвоката от риска да изглежда „недостатъчно въоръжен“ за съдебна зала. От друга страна обаче, адвокатът може също да потърси съдействие от съдията като поиска насочване към медиация или попита за мнението на съдията за използване на медиация по случая. Това доказано мотивира другата страна да обмисли по-сериозно предложението.

Все повече адвокати в България предлагат на клиентите си медиация, както „Защото съдията така или иначе най-вероятно ще ни препрати, понеже вече доста случаи като вашия се препращат на медиация“, така и просто защото за самия клиент е по-изгодно да не губи време и пари в един съдебен процес.

Съдия Стонг и през опита си на бивш адвокат сподели, че й се случва да казва на страните, че разбира, че едва ли биха избрали съдебния път като най-изгоден за тях защото: „Вашата работа не е да водите дела – вашата работа е да се занимавате с търговските си работи.“

И тук е важната функция на адвокатите, които тя нарече „преводачи между хората и съдебната система“. Да преведат клиента си през спора, като го изведат с максимум ползи.

Как обаче един добър адвокат с добри намерения към клиента да направи това на практика?
С умения. Има няколко такива умения, които разрешават спорове много бързо.

„Слушането и признаването на интересите и на другата страна и усилията й, са основни умения, които водят до решение, благоприятно за всички“.

Съдия Стонг сподели и че има една „вълшебна“ реплика, която помага за разплитането и на най-сложните случаи. Разказа за един такъв спор – в дело за несъстоятелност последният въпрос за разглеждане е спор за авторски права между голяма технологична компания и изобретател, вече с над 10-годишна история. След първоначалните юридически обсъждания в медиацията, тя – в ролята на медиатор, пита единствения мълчалив мъж, без костюм, който е самият изобретател, „Имате ли да добавите нещо към вече чутото?“. Той казва, че е бил един от основателите на тази компания и изобретател на технология, която всички са използвали преди години, но вече не. Тя му казва „Разкажете ми повече за това“. Той говори в следващите 30 минути и всички го слушат. Завършва с думите – „За последните 10 години никой не ме е питал за моята компания и моята технология.“ Постигнали са споразумение, което е довело до прекратяване и на цялото производство по несъстоятелност.

Изслушването с внимание, разбиране и признание много често е ключът към постигането на разрешение, достатъчно добро за всички. И е нещо лесно, което не само медиаторите, но и всеки адвокат може да прилага в практиката си.

Съдия Стонг завърши представянето си със заключението, че „Част от една добра съдебна система е да разрешава проблеми. На хората, и на търговците. И основна цел е да се намерят или спестят пари, особено в контекста на търговските дела, включително за несъстоятелност.“
И адвокатите са хората, които да направят връзката на клиента с най-подходящия за неговия случай подход за разрешаването на спора му.

Радващо е, че в България адвокатите все повече могат да разчитат на съдебната система да ги подпомогне в намирането на най-добрия вариант за решение за клиента – като насочва към медиация и осигурява условия за запознаването с нея и провеждането й.

В България от 7 години работи Програма за препращане към медиация в София, а от 2 години тя се разпростира във все повече градове в страната – Варна, Бургас, Плевен, и това предстои в още градове като Ловеч, Пазарджик, Хасково и други.

Разпространението на медиацията чрез съдебни програми става възможно благодарение на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, осъществяван от Център за разрешаване на спорове, ръководен от Албена Комитова и Севдалина Александрова, и финансиран от фондация „Америка за България“.

Повече за последните стъпки и резултати от съдебното препращане можете да видите тук.

Автор: Севдалина Александрова

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.