Център за разрешаване на спорове - лого

Какво се случва с медиацията в България?, април 2017

Как да премерим какво е новото?

Ще ви разкажем в истории – с истински лица, събития и резултати от последната година.

В последните месеци няколко от току-що завършилите ни курсисти ми звъннаха съвсем скоро след завършването на обучението си за да обсъдим как да проведат вече организирана от тях медиация. Търсенето на медиация вече е много по-забележимо в сравнение с това отпреди 2-3 години например.

Още повече са тези курсисти, които между двете нива на обученията бяха успели да завършат повече от успешно тежки преговори за себе си и свои клиенти – от имоти, до лични отношения и търговски сделки.

Случва се вече да ни се обаждат и адвокати, които се интересуват от медиация за клиента си, хора, които търсят медиация при нас, както и такива, които питат как да открият медиатор и в техния град.

Това е оживление. Факт.

Също така факт е, че медиацията вече е дума, която не само, че е известна на повечето юристи и представители на институции, отговорни за препоръчването и ползването й, но и такава, която предизвиква емоции – при някои като от настъпване, но при повечето – интерес от възможността да се включат в нещо модерно и смислено.

Не бързайте с изводите обаче – накрая на статията ще бъдем напълно откровени и за „тъмната“ страна на промените, и липсата им – в сферата на медиацията.

КОИ ВЕЧЕ ЗАСТАНАХА ЗАД МЕДИАЦИЯТА?

Председателят на ВКС Лозан Панов и Министерство на правосъдието

На кръгла маса през ноември 2015 г. беше поставено сериозно начало на обсъждането има ли почва в България задължителната медиация.

Темата за задължителната медиация беше вдъхновена от посещението на професор Джузепе Де Пало в България, през юни 2015г., когато той представи италианския модел за задължителна медиация, който прилаган в България, би могъл да спести 700 милиона годишно.

Омбудсманът

Към активно подкрепящите медиацията се присъединиха с ясно заявена подкрепа омбудсманът Мая Манолова и заместник-омбудсманът Диана Ковачева:
Те не само предложиха „Да се въведе задължителна първа обща среща по медиация при спор за родителски права“, но и внесоха конкретни предложения за законодателни промени в Министерство на правосъдието.

Председателите на 22 съдилища от 16 съдебни района

Интересът към създаването на съдебни програми за медиация се разраства сред все повече съдилища в страната. На специален семинар за ръководители на съдилища през ноември 2016г. с американски федерален съдия, председателите разпалено обсъждаха дали съдебни програми или задължителна първа среща за медиация ще се окажат разковничето на успеха за медиацията в България. Или и двете. Всички ключови идеи и важни заключения от семинара можете да видите ТУК. Семинарът се проведе в рамките на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно решаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“.

                                                                   Съдиите

Все по-обичайно е да чуеш съдия в съдебна зала да прикани страните да опитат споразумение с медиация – защото става в 1-2 срещи и наистина спестява много усилия и средства. И вече не само в София.

След като в периода от 2009 до 2012 г. бяха обучени в медиаторски техники и препращане над 50 съдии от София, започна инициатива по внимателно и активно разясняване на спорещите страни за медиацията, което нареди България сред първите в Европа държави, в която съдиите подкрепяха ползването на медиация и насочваха към нея.

Сега, в периода 2016 – 2017 г. нови 77 съдии от цяла България бяха обучени в специални техники за препращане към медиация и резултатите вече са факт – десетки успешни препращания към медиация във Варна, Бургас и Плевен още през първите месеци след обученията. Както семинарът за председатели на съдилища, това също се случи в рамките на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно решаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“.

Един от най-силните ефекти на явлението „препращане“ към медиация от съда е „превантивното действие на думата на съда“, че има медиация и той я препоръчва. Факт е, че вече има хора, които идват на медиация много преди да завеждането на дело, защото вече са чули, че съдът ще ги препрати.

Една от най-големите новости от април е откриването на съдебния Център за медиация към Окръжен и Районен съд Бургас.

                                                                 Адвокатите

Вече не е необичайно адвокат да се обади и да потърси медиация за клиента си.

Съвсем обичайно стана и адвокатите да придружават клиентите си в медиация – така, както наистина се осигурява сигурност за решенията и бързо споразумение.

Статистиката показва, че за последните 6-7 години над 1000 адвокати са присъствали в процедура по медиация.

Повече от 100 адвокати са специално обучени в представителство при медиация.

Наред с това, от адвокатите дойде и нов стимул за ползването на медиация – през 2016 г. в Адвокатската тарифа беше предвидено, че адвокатите ще получават възнаграждение за участието си в медиация – безспорен стимул да се включат в медиация с клиента си. „За медиация по граждански и търговски дела адвокатската такса ще е 1/3 от тази, която би се дължала при исков процес.“

                                                                  Институциите

Все повече институции приемат за естествено не просто да проявят интерес към медиацията, но и да намерят начин да я въведат в своята система. Пример за това е Регионалният инспекторат по образованието във Варна, където няколко месеца след Деня на медиацията през ноември 2016 г., през 2017 г. вече е в процес разгръщането на цяла програма за въвеждане на медиация в училищата.

Малко по-рано през ноември, Омбудсманът събра на експертна дискусия по проблемите на медиацията представители на всички ключови организации, свъзани със съдебната власт: заместник-министърът на правосъдието, заместник-председателят на ВКС, членове на ВСС, и още близо 40 висши магистрати и представители на съдебната власт, на академичната общност, експерти и медиатори.

Медиаторите

Медиаторите са едни от хората, които носят най-голяма отговорност за това медиацията да се ползва масово.

В момента има 1792 медиатори вписани в Единния регистър на медиаторите. Личното ми впечатление е, че активни като медиатори са около 10%.

От тях повече от 1/3, 634 медиатори, които са обучени лично от нашия екип през последните над 10 години.

МЕДИИТЕ за медиацията
Медиите също дават своя принос за популяризирането на медиацията.

Ето част от отразяването на някои наши дейности в медиите през 2016 г.

Панорама с участието на федерален съдия Роб Леви, 47:16 минута,

Обучават съдии и адвокати в медиация във Варна

Готвят задължителна медиация по някои граждански дела, интервю по БНТ с Албена Комитова

Медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на проблеми ще бъде прилагана в цялата страна, интервю с Албена Комитова за БНР:

От медиацията всички печелят – и страните по спора, и съдът, дори и адвокатите, интервю с Албена Комитова по БНР

И ОБЕЩАНАТА „ТЪМНА“ СТРАНА на промените (и на липсата им) в медиацията

Все още играем в играта „Царят е гол!“ Всички виждат положителните промени, но чакат някой друг да прави още. Виждат и че има неща, които не вървят – но няма никаква държавна политика в подкрепа на медиацията. Няма все още необходимата решителност за законодателни промени, които да създадат сериозни стимули за ползването на медиацията. Кой би загубил от споразумение в 3-4 часа, при 5-6 пъти по-малко разходи? Не и човек, който има спор.

И както в „Новите дрехи на Царя“, ще се намери кой да извика „Царят е гол“, и да се разбудят хората, които искат да я има медиацията. „А кои са те?“ всеки може да си отговори след като знае достатъчно за медиацията.

Какво правим ние, от Център за разрешаване на спорове за това да се говори повече за медиацията, както и резултатите за последната година по проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно решаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“, можете да видите ТУК.

Автор: Севдалина Александрова

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.