Център за разрешаване на спорове - лого

Какво означава Енеаграма?

Какво означава Енеаграма?

Енеаграма е символ, дошъл при нас от древни времена -система за типизиране на личността, която описва модели за това как хората интерпретират света и управляват своите емоции. Енеаграма описва девет типа личности и „картографира“ всеки от тези типове на деветконечна диаграма, която помага да се илюстрира как типовете са свързани помежду си. През 20-ти век този метод започва да се използва  за изучаване на типологията на личността. Самата дума „enneagram“ произлиза от гръцките думи ennea – девет и grammos – знак, точка, точка, място.

С какво тази типология е различна от други известни такива?

Описанието на деветте типа Енеаграма включва дълбоки мотивации и модели на човешкото поведение, техните ограничения и трудности, достойнство и таланти, съдържа практически препоръки за развитието на човешкия потенциал при всякакви външни условия. Това е оживена система, показваща всеки енеатип в движение: основните влияния, на които е подложен; неговите прояви в състояние на стрес, поведение в зона на комфорт.

Можем ли да се научим да разпознаваме различните типове, без да правим тест?

Да, разбира се. Това е още по-правилно, тъй като тестът не дава 100% валидни резултати. Това се дължи и на факта, че често се опитваме да отговорим на въпроса така, както бихме искали да видим себе си. Разбира се, тестът ще ни даде разбиране за същността на нашето проявление, но няма да може да представи цялостна картина. Нещо повече, процесът на обучение ни дава възможност не само да се научим да разбираме себе си, да познаваме ресурсните си насоки, но също така ни дава възможност да разберем други хора и техните прояви в обществото, в отношенията, в семейството.

Как това знание ни прави по-успешни и в какво?

Познаването на Енеаграма може да даде на човека много предимства: осъзнаване на особеностите на неговата програма; по-задълбочено разбиране на себе си и другите, което води до качествена промяна в отношенията с другите; възприемане на житейски събития с по-голяма яснота; способността да насочите енергията си в положителна посока и да постигнете целите си. Притежаването на знания за Енеаграма ви позволява да ги използвате както в лична, така и в професионална сфера.  Знания, относно какво прави живота ни по-осъзнат и качествено богат.

Автор: д-р Ирина Михайлошина*

*Лекар, психоаналитик, сертифициран специалист към Европейската конфедерация по психоаналитична психотерапия, координатор на кризисния център на Украинската асоциация по психоанализа, преподавател в Международния институт по дълбинна психология. Магистър по психология в Университета в Страсбург (Франция), Преподавател в Международния институт по дълбинна психология, преподавател по психология  в магистърска степен по хуманитарни и социални науки в Университета в Ница (Франция). Медиатор.

Каним Ви да се включите в нашето обучение: Системата ЕНЕАГРАМА – какво определя поведението на хората.

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.