Център за разрешаване на спорове - лого

В Дания часовете по емпатия са част от учебната програма

Преподава се емпатия на ученици от 6 до 16 години в датските училища

Безопасно е да се каже, че датчаните са щастлив народ. Всъщност, Дания последователно се нарежда в трите най-щастливи държави в света в доклада на ООН за щастие през последните седем години. Тайната за тяхното щастие може да произтича от тяхната образователна система, където през  1993 г. образователната програма в Дания въведе задължителни часове по емпатия.

Датските родители отглеждат щастливи деца, за да станат щастливи родители, които отглеждат щастливи деца

Това, което много хора не осъзнават е, че емпатията е научено умение и, че преподаването на емпатия от ранна възраст не само е доказано, че прави децата по-емоционални и социално компетентни, но също така значително намалява тормоза и може да им помогне да бъдат по-успешни като възрастни в бъдеще.

Всеки проблем е отворен за обсъждане и би могъл да бъде  личен проблем  или проблеми между отделни ученици или групи, какъвто и да било,  дори несвързан с училището.

Останалата част от класа и учителят след това обсъждат начини за решаване на проблема. Учителят помага на учениците, като ги учи как да слушат наистина и да разбират другите.  Когато няма повдигнати въпроси за решаване, групата просто отпуска.

„Заедно класът се опитва да уважи всички гледни точки и заедно да намери решение. Проблемите на децата са признати и чути като част от по-голямата общност. [И] когато те признаят, ти ставаш някой. ”- Ибен Сандал /датски психотерапевт, възпитател и съавтор на „Датски начин на родителство“, заедно с Джесика Александър, американска авторка и културна изследователка. „Датски начин на родителство“  е преведен на 21 езика, а авторите са провели изследвания, за да разберат как датчаните учат на емпатия./

Всичко е във възпитанието им. Датските родители отглеждат щастливи деца, които растат, за да бъдат щастливи възрастни, които отглеждат щастливи деца и цикълът се повтаря.

Klassens tid/Време за клас/ е възможността на учениците  да бъдат чути и да получат насърчение и вдъхновение от другите чрез слушане и едновременно да научат значението на взаимното уважение.

Източник: BrightVibes

 

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.