Център за разрешаване на спорове - лого

Разделени заедно – истории от практиката на адвокат Лора Ангелова

Историята на Невена и Огнян

Невена и Огнян се запознават в началото на следването си. Любов от пръв поглед, последвана от сватба, бебе в началото на втори курс и много трудности, съпътстващи трудната комбинация между учене, отглеждане на малко дете, никакви собствени финанси. Двамата са подпомагани от родителите си, от близки роднини, всички с желание за помощ и даване на съвети.

Годините минават. Двамата успяват да завършат и започват да градят кариера. Синът  им става на седем, когато разбират, че очакват още едно дете. Невена почти не спира да работи по време на втората си бременност и се връща на работа на втората седмица след раждането на дъщеря си.

Запознавам се с тях на фаталната 13 година от брака им. Двамата са изнервени, преуморени, неудовлетворени – не са спирали да учат и работят в последните 13 години, около тях винаги е имало много роднини, които са им оказвали помощ, но и които твърде много са се намесвали в отношенията им. Връзката им е станала нестабилна, а нещата които ги свързват все по-малко. В последната година, преди нашата среща, Невена започва да усеща отчуждението на съпруга си. При разговорите им той отрича да има друга жена в живота си, а оправдава своето охладняването с твърде натоварения си работен график. Невена все по-малко му вярва и стига дотам, че го проследява вечер до фитнеса, за да е сигурна в думите му, че „няма друга“. Дните и седмиците, които минават не й носят успокоение, а Огнян продължава да отрича извънбрачна афера. Тогава тя се обръща към стар свой съученик и приятел, който е охранител нощно време, а денем е свободен. Моли го да отдели два-три дни, за да разбере какво се случва през деня, когато съпругът й е на работа. Още на първия ден, следобед, той се обажда на Невена. Видял е съпругът й в заведение близо до офиса му. Огнян се е целувал с друга жена. Развръзката е скорострелна. Още същата вечер тя взима и двете деца и се изнася в най-близката си приятелка.

От последвалите разговори между двамата съпрузи, се установява, че от шест месеца Огнян има интимна връзка с майка на съученичка на сина им.

Разочарованието на Невена е огромно. По-късно ще сподели, че е била „опустошена“.

Седмица по-късно двамата взимат решение да се разведат.

Огнян идва в адвокатската кантора, за да потърси съдействие за развода си. Не отрича извънбрачната си връзка. Претендира родителски права по отношение на децата. Твърди, че реално децата ще бъдат отгледани от  семейството на Невена, което няма да им се отрази добре. Информиран е, че няма съдебно решение, което да му позволи да ги вижда всяка седмица и затова е решил да претендира родителските права. Притеснява се, че семейното жилище, в което двамата са живяли до фактическата си раздяла е закупено след брака му с Невена, но средствата са дадени изцяло от неговите родители. Двамата с Невена са имали два разговора. Казва, че тя почти не разговаря с него, че и тя ще претендира родителски права по отношение на децата.

С Огнян провеждам три срещи, уточнаваме детайлите по развода му. Обяснявам му какво го очаква в бракоразводния процес – вариантът родителските права да бъдат присъдени на съпругата му е напълно реален. Реални са шансовете контактът с децата му да бъде затруднен, макар и с гарантиран режим на лични отношения с тях, практиката изобилства от мерки, с които майката на децата му би могла да затрудни контактите им. Обсъждаме и въпросите, свързани със семейното жилище и рискът то да бъде предоставено на майката, ако родителските права бъдат присъдени на нея. Когато усещам колебание и несигурност в него му предлагам двамата да се обърнат към опитен медиатор. Казвам му, че един час среща между него и Невена, в присъствието на трета, неутрална страна, която не заема нечия позиция, която ще се опита да им представи обективно хода на съдебното дело и вероятните варианти на съдебно решение, е разумно действие. На следващата седмица той ми се обажда, за да съобщи, че двамата с Невена са посетили посоченият от мен център/медиатор и са уговорили втора среща с него. След седмица се чуваме отново, за да ми съобщи, че с медиатора са успяли да очертаят  рамките на едно бъдещо споразумение. Предлагам му двамата с Невена да ме посетят в кантората, за да поговорим за споразумение, което да бъде представено в съда. Нещата се развиват и приключват бързо – скоро двамата са разведени, а личните и имуществените им отношения са оформени в споразумение, одобрено от съда.

Минават пет години, когато случайно срещам Невена. Жената, която помня от срещите ми в кантората е напълно променена. Разказва ми за новия си живот, за новия мъж до себе си, за абитуриентския бал на сина си. Разказва ми и за Огнян. Говори за него с уважение, споделя ми как през изминалите години е бил близо до децата си, как са пътували заедно с него в чужбина, как ги е подпомагал финансово в размер, многократно надхвърлящ задълженията му по споразумението. С усмивка ми казва, че очаква дете. И благодари – за насоката, която съм дала на Огнян, за съветите да се насочат към медиация и за спокойствието, което не е вярвала, че отново ще има.

Как да започнете процедура по медиация може да прочетете ТУК.

За консултация с някой от нашите експерти може да се свържете чрез нашата форма за контакт.

Автор: Лора Ангелова

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.