Център за разрешаване на спорове - лого

Поглед в бъдещето

Кpaят нa 2007 г.

Бpaян Чecĸи и Джo Гeбиa ce мecтят oт Hю Йopĸ в Caн Фpaнциcĸo. Πo тoвa вpeмe и двaмaтa са бeзpaбoтни и имат зaтpyднeния c плaщaнeтo нa нaeмa. Забелязват, чe дoĸaтo в града ce пpoвeждa ĸoнфepeнция пo индycтpиaлeн дизaйн вcичĸи xoтeлcĸи cтaи са зaeти. Двамата виждат възмoжнocт в cитyaциятa. Водени от своя бизнес инстинкт и желанието да имат допълнителен доход кyпуват няĸoлĸo нaдyвaeми дюшeĸa и пycкат oбявa зa „Аіr Веd аnd Вrеаkfаѕt“ И eтo, чe ce пoявяват и пъpвитe ĸлиeнти …  От момента на основаването си през август 2008 г. до април 2017 г. чрез сайта на Airbnb са намерили жилище над 150 млн. души.

Декември 2008 г.

Една студена вечер в Париж Травис Каланик и Гарет Кемп не могат да си намерят такси. Ражда се идеята за Uber. Март 2009 г. двамата  разработват приложение за смартфон, с което хората заявяват пътуване. Това хрумване бързо се превръща в глобална марка, която позволява на хората да пътуват свободно и да печелят, ползвайки собствените си автомобили.

Сутринта на 22 януари 2018 г., Сиатъл

Супермаркетът Amazon Go отваря врати – първият автоматизиран офлайн магазин без каси и продавачи. Навсякъде в помещението на магазина има камери и датчици, които следят всеки посетител – какво взима от рафтовете, какво връща обратно, какво поставя в кошницата си за покупки. Когато клиентът излиза, сумата на покупките му се тегли от неговата банкова карта автоматично.

Защо се обръщаме към историите на едни от най-успешните платформи за бизнес в света?

Защото в идните години ще има революция в начина, по който работим,  революция в начина, по който планираме и мислим за работните си места и професията на всеки от нас. Защото много от познатите днес професии ще изчезнат, ще се появят нови. Всъщност горните примери илюстрират, че революцията вече се е случила и се случва всеки ден около нас. Драматичните промени в начина, по който хората работят, наблюдавани в последното десетилетие, ще продължат да се развиват и в бъдеще. Тази тенденция ще открива нови възможности и иновативни работни стратегии.

Колкото и да ни се струва, че по нашите географски ширини нещата се случват със забавено темпо, ние също сме част от тази революция. Огледайте се в рекламите на смартфона си, разходете се по улицата и ще видите безброй споделени работни пространства (coworking spaces) – това е съвсем малък, но нагледен пример, че светът и ние в България, сме едно цяло.

Кой днес не е чувал за Airbnb  и UBER? А те са се появили на пазара преди малко повече от десетина години.

Тази тенденция е образ на съвременния човек – той търси бързина, удобство и ефективност. И, ако това е вярно за желанието му да пътува, пазарува, то се отнася с още по-голяма сила за желанието му да решава бързо, в крачка, днес, своите проблеми.

Какво се случва у нас? Къде сме ние?

Правим рязък завой към развитието на българското общество и към подходите му да разрешава конфликтите в своето ежедневие.

Един птичи поглед над отчета на Инспектората към ВСС за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок (за периода 01.10.2018 г. – 31.12.2018 г.), показват случаи на дългогодишно забавяне на делата – така например е посочен случай на дело за делба, продължило 9 години, 10 месеца и 23 дни. Последното акцентира върху динамиката на гражданскоправните отношения и въпросът се свежда до: Как да отговорим на тези бързоразвиващи се отношения? Повече от ясно е, че необходимостта от нов регламент в съвременното разрешаване на спорове между хората, ще набира все по-голяма сила и ще предлага разнообразни решения.

Тази тенденция в развитието на нашето общество доведе и до широкото обсъждане на медиацията като извънсъдебен способ за разрешаване на спорове,  на Националната конференция на българската адвокатура „Съвременните предизвикателства при упражняване на адвокатска професия“, проведена есента на 2019 г. в София.

Алтернативните способи за разрешаване на спорове, сред които все по-важно място заема медиацията, не са новост за българското право. Те не са отричане на съдебната система, а са нейно естествено и полезно допълнение. Говорейки за медиация, следва да я посочим като избор между няколко възможности за разрешаване на възникнал спор. Изборът принадлежи на спорещите страни.

Законът за медиацията в чл. 2 дефинира медиацията като доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, при която трето лице – медиатор, подпомага спорещите страни да постигнат споразумение.

Професията на медиатора ще набира все по-голяма значимост в отношенията на хората,

които искат да спестят усилия, време и средства, за да продължат напред, преодоляли бързо всеки възникнал спор. Ежедневието ни среща с понятия като „помирителни комисии“, „образователен медиатор“, „здравен медиатор“, които макар и да не отговарят на законовото понятие „медиатор“, показват нуждата от специалисти-посредници, които да разрешават различните спорове, които възникват във всяка сфера от живота ни. Така например, Естонската застрахователна асоциация, създаде понятието „застрахователен медиатор“, който се занимава със споровете между притежателите на застрахователни полици и застрахователите или застрахователните брокери.

Ще чувате все по-често за медиатора, ще имате все по-често нужда от неговата намеса във вашия професионален или личен житейски път, защото съвремието няма да ви позволи да загубите години от живота, бидейки ангажиран времево, финансово и емоционално, решавайки един единствен спор. Човекът, който не използва туристически агент, а Airbnb, който не ползва такси, а споделя пътуванията си, който пазарува, без да “плаща“ на каса, който използва споделен офис е „споделящият човек“. Той е отворен и открит – такова е поведението му и в конфликтните ситуации, и при решаването на възникналите проблеми.

Спокойно може да добавите професията медиатор към новите професии на последното десетилетие – редом до напр. професията „длъжностно лице по GDPR”. Защо? Отговорът е простичък – новото поколение има нова ценностна система, в която редом с глобализацията „личното“ е поставено на пиетдестал. Част от така важното „лично пространство“ е  „времето“. То е висша ценност, а загубата му – голяма грешка. „Новите граждани“ живеят във виртуалнa реалност, в която е важно какво се случва ДНЕС. Те няма да позволят денят им да приключи с неизвестни уравнения. Няма да позволят някой друг да вземе решение вместо тях. Медиаторът е човекът, който ще им помогне да реализрат тези свои намерения.

Ние от ЦРС ще Ви помогнем да сте човекът от бъдещето – ТУК и СЕГА.

Запишете се за нашите обучения тук:

Обучение за медиатори

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.