Център за разрешаване на спорове - лого

Наръчник за подаряване на коледни подаръци от разведени родители

Наскоро една разведена майка ме попита за мнението ми за това как да продължи да подарява коледни подаръци на децата си. Това беше първата й Коледа след развода и веднага разбрах, че тя и бившият й съпруг най-вероятно не са използвали процедура по медиация при развода. Медиацията е процес на сътрудничество, при който родителите се събират и работят заедно, с помощта на медиатор, за решаване на трудни въпроси, някои от които могат да са свързани с празниците. Някои от въпросите, които се обсъждат по време на медиацията, включват корекции в графиците на родителите по време на празниците, кой прекарва времето си с децата и кога, какви дейности родителите ще продължат да правят заедно с децата и не на последно място как да се справят с подаряването на подаръци.
Както и при всички други важни въпроси, отговорът на начина, по който следва да се прави коледен подарък, зависи от конкретните обстоятелства, вашата уникална семейна динамика и по-точно от това как родителите искат да се разбират един с друг, когато става въпрос за подаряване на подаръци на децата.

Ето някои общи насоки, които да помогнат на новоразведените двойки при подаряването на коледен подарък:

Комуникирайте и координирайте

Когато се задават празници след развод, винаги е най-добре да поговорите с бившия си съпруг/съпруга/партньор за това как ще се справите с подаряването на подаръци. Добре е да си поговорите за подаръците доста преди да е дошъл самия празник, защото двойките са склонни да бъдат по-малко емоционални за това, когато не се намират в средата на коледните празници и ваканционното пазаруване. Така ще имате повече време да обсъдите и планирате какво искате да направите. Опитайте се да бъдете на една и съща страница с бившата си половинка колкото е възможно повече, така че и двамата да сте готови да превърнете Коледа в най-радостния празник за децата си.

Решете откъде идват подаръците

Едно от първите неща, които трябва да разработите, е как да представите подаръците на децата си. Ще бъдат ли дадени отделно? Ще дойдат ли от двамата заедно? Или може би само някои подаръци ще бъдат общи? Ако имате малки деца, които все още вярват в Дядо Коледа, това може да бъде от голяма помощ при подаряването на коледния подарък. Ако купите някои подаръци заедно и ги представите като идващи от Дядо Коледа, това може да даде на децата традиция, която е позната и остава постоянна, въпреки че родителите им са разведени. Някои двойки, с които работя, също продължават да прекарват време заедно като семейство, докато малките им деца отварят подаръци от Дядо Коледа.

Създайте бюджет

Някои двойки, с които работя, определят бюджет и един родител отговаря за избора на съвместни подаръци. Други родители искат да установят отделно подаряване на подаръци, но те се съгласяват с ограничения, така че родителят, който е във финансово неизгодно положение, да не се чувства зле, когато другият родител купи много и скъпи подаръци. Независимо от начина, по който решите да го направите, най-добре е да разполагате с определена сума, която вие и бившите ви се съгласявате да похарчите за коледни подаръци.

Не правете това състезание

Никога не превръщайте купуването на подаръци в конкуренция с бившия си партньор, не го превръщайте в „Кой може да купи най-добрия и/или най-скъпия подарък?“. Създаването на бюджет може да помогне да се предотврати превръщането на подаряването на подаръци от празник в състезание. Ето защо трябва активно да обсъдите този въпрос с бившия си и да се съгласите с някои ограничения, дори да ви се струват неправилни.

Премахнете условията

В допълнение към това, което ще бъде дадено на децата ви, може да обсъдите и въпроса Къде ще се съхраняват подаръците? и дори – Как ще бъдат използвани? (например, когато давате на децата си пари или ваучери за покупка). Родителите трябва да бъдат много гъвкави по отношение на този въпрос и да не привързват многои изисквания към подаръците, които дават. Например, понякога може да е по-практично детето да държи и използва подаръка в дома на другия родител. Доколкото е възможно, опитайте се да направите това, което е най-добро за вашите деца, дори ако това може да е удар върху егото. И това ме довежда до последната ми точка …

Съсредоточете се върху децата

Когато се съмнявате, имайте предвид това важно правило: празниците не са за Вас, а за децата. Вашият приоритет трябва да е да създадете най-добрия празник, който можете при дадените обстоятелства. Оставете чувствата си към бившия Ви партньор настрана и не правете нищо, за да създадете напрежение в семейството…особено през това време на годината. И дори ако бившият/бившата не се съобразява, бъдете по-разумния човек, направете по-голямата крачка и … дайте всичко възможно, за да създадете празнична атмосфера в семейството.

Roseann Vanella, mediate.com

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.