Център за разрешаване на спорове - лого

Медиатор – професия на бъдещето

Медиатор

Според футуролога Герд Леонард, определян от Wired Magazine като една от 100-те най-влиятелни личности в Европа за 2015 г., технологиите са в абсолютен бум и всички смятат, че трябва да инвестират в технологии. Но ако инвестираш в технологии, те стават стоки за широко потребление, тоест, биват все повече, с още по- всеобхватни функции и в близките 15-20 години ще изместят много дейности в определени области на икономиката и производството, както и цели професии. Пак според неговите изводи, технологиите ще превземат всичко.

Ще имаме технологични терапевти, автоматизирани лекари, ще изгубим всякаква възможност сами да взимаме решения.

Последното звучи страшно и безнадеждно. Може ли да си го представим? Всеки ден и всяка минута всеки един от нас взема решения. Правим го с пълно съзнание за последиците и отговорността, която поемаме. Или поне в повечето случаи е така. Сега си помислете, как в бъдеще мобилно устройство ще решава вместо Вас кога и с какво да се храните, например. Ако това не Ви се струва достатъчно важно или дори би могло да внесе улеснение в живота Ви, то си представете, как технологиите ще решават, дали да прекъснете животоподдържащите системи на любимата си баба. Сега картината изглежда различно, нали?

Всъщност, не може да разглеждаме темата за мястото на технологиите в живота ни само от една страна. В интерес на обективността е нужно да признаем, че те улесняват ежедневието ни, дават ни вид сигурност, помагат да постигаме резултати с по-голяма бързина и карат света да изглежда нищожно малък и близък. Достъпът до един от най- ценните ресурси на човечеството – информацията, вече не е лукс. Един клик и се открива море от факти, разсъждения, изводи и препоръки. Всичко изглежда наред. Използването на всевъзможни видове мобилни устройства и знайни и незнайни джаджи кара хората да се движат напред, да бъдат по- гъвкави и по-бързи в изборите си.

Слава Богу, пак според Герд Леонард тази ера на консуматорство върви към своя край. Така както той предвижда заличаването на някои професии, заради пълното им заместване от роботи и технологии, в същото време смята, че има дейности, които няма как да бъдат застрашени от техниката. Именно поради факта, че са свързани със самия човек, с емоциите му и неговия неповторим житейски път, които го характеризират като уникален индивид. Има дейности, които само човек може да върши. Всичко, което е свързано с грижата за хората – на физическо и психологическо равнище, може да се осъществява само от други живи хора със собственото им разбиране за света, отношенията и съобразно собствения им опит.

И точно тук е мястото на медиацията.

Днешното време, поради отдалечаването на хората един от друг, за което немалко допринасят и технологиите, обуславя обещаващо бъдеще на медиацията. Когато технологиите заемат всяка една частица от бита и ежедневието ни, когато установим, че повече от това отчуждение няма накъде, ще стане ясно, че най- качествената и лечебна помощ може да бъде получена само от друго човешко същество.

Висококвалифицираният медиатор съчетава умения на терапевт, преговарящ, посредник, дипломат, съветник, ментор, гид, добър търговец. Медиацията изисква наложително познание на основните психологически човешки потребности. Незадоволяването им е в основата на всеки конфликт. Ако към настоящия момент не обръщаме внимание на това, как разрешаваме проблемите си и колко дни, години от живота си отделяме за такива дейности, то в бъдеще това ще има огромно значение, не само с оглед фактора продължителност на живота/т.е., изразходвано време/, но и с оглед качеството на живота ни. Предвид ограниченото общуване на живо, се появяват повече и нови основания за възникване на спорове, както между отделни индивиди, така и между юридически лица или и двете.

Медиацията дава възможност да се достигне до истинските нужди в конкретен спор, освен че отчита интересите на всяка страна по него. Чрез специални техники медиаторът е способен да предразположи спорещите да доверят онова, което наистина е важно за тях. По този начин той дава пространство на страните:

а) да изкажат в защитена среда всичко, което ги вълнува в конфликта;

б) да намерят същината на спора /основния проблем/;

в) да се почувстват свободни да предложат онова, което те смятат за подходящо решение.

Разнообразните методи, които се използват в процедура по медиация, са насочени към това, всяка от страните да получи оптималното от разрешаването на спора. С други думи, целият процес е подчинен на потребностите на страните в него. Това гарантира, че всяка от тях ще спечели. Няма друг способ за разрешаване на конфликт, в чиято основа да стои печеля – печелиш /win – win/ принципът.

Медиацията дава възможността на участниците в нея да бъдат чути, разбрани и удовлетворени.  Неизбежното сравнение със съдебния процес е в полза на медиацията: при него винаги едната страна губи и се проточва твърде дълго. Всеки знае, че понякога закъснялото правосъдие е равно на липсващо такова. В медиацията сроковете не зависят от трети лица или институции. Там страните решават кога да се срещнат, колко пъти е нужно да се видят и колко минути да отделят за всяка среща. Всяко действие е съобразено с техните интереси и възможности. Всъщност, така процедурата предоставя на участниците в нея изключително ценни придобивки:

  • Възможност да запазят отношенията си с другата страна;
  • Едновременно с това да постигнат целите си;
  • Да запазят времето, които биха прекарали в съдебни дела, за пълноценни преживявания.

Животът не е толкова дълъг, че да си позволяваме лукса да го пропиляваме в безкрайни, изтощителни и с незадоволителен резултат конфликти. Необходимо е да си даваме сметка, че най- бързо изчерпващият се ресурс е времето. Не можем да си набавим още от него. Можем само да го пестим за нещата, хората и действията, които са истински важни за нас. Медиацията предоставя тъкмо това – повече време за любимите ни занимания. Медиатор е професия, обърната изцяло към човека и неговите потребности. Професия на бъдещето. Където най- важното е да бъдеш Човек.

Автор: Теодора Божилова

Информация за сертифициращите обучения за медиатори може да намерите тук:

Обучениe за медиатори

 

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.