Център за разрешаване на спорове - лого

Сцената от Играта на тронове, която няма да видите (но трябва): Медиация

Медиацията в „Игра на тронове“ от Danielle and Andy Mayoras

Един от най-добрите начини за семейства в разгара на спора за наследството, или други правни  спорове от подобен характер, е да разрешат своите проблеми с медиация.

И така, какво точно е медиацията?

Медиацията е незадължителен процес за обсъждане на спора, където независим, обучен медиатор работи с двете страни за формиране на решение.  Все повече съдилища изискват медиацията като част от съдебния процес. Тя е особено полезна на тези, които минават през съдебен процес, загърбват емоциите и взимат бизнес решения, които облагодетелстват всички.

Случайно, следната изтрита сцена от Game of Thrones наскоро стигна до интернет. Тя представя нагледно как съвместната медиация може да се развие.

Имахме достатъчно късмет да намерим препис от сцената:

Game of Thrones, сезон 8, епизод 4Медиация

Място на действие: Great Hall of the Winterfell, няколко дни след битката за Winterfell

Героите са:  Daenerys Targaryen, Jon Snow, Sansa Stark, Arya Stark, Tyrion Lannister, Varys, Grey Worm, Missandei, Davos Seaworth, Jamie Lannister, Samwell Tarly, и новият герой – медиаторът.

[Светлините светват, нашите герои са седнали заедно в the Great Hall]

Jon:  Преди да започнем с плановете за Кралски Чертог, позволете ми да кажа- браво, Аря! Наръга ги с острия връх!

Arya:  Благодаря, Джон. Ти знаеш, че мога да се промъкна в Кралски Чертог и  да задраскам Церсей от моя лист и да избегнем „последната битка“.

Jamie:  Сестра ми не би позволила да се промъкнеш до нея. Освен това, много бих искал да съм там и да я видя как издъхва.

Daenerys:  Имаме достатъчно време да го измислим. Нека първо да изясним нещо: Щом Cersei умре аз ще седна на Железния трон!

Sansa: И какво?!?  Ако не бяхме ние, Старките, никой нямаше да е жив, за да тръгне на юг и да завземе Железния трон. И дори не започвай с „поклони се“!

Daenerys:  Как смееш? Това е мое право!

Samwell: Всъщност, ъм, извинете мe, но … ъм, всъщност Джон има правото. Не Ви ли е казал? Баща му е по-големият Ви брат и…

Daenerys:  Да, каза ми.  Но нима съм длъжна да ти вярвам? Проклета да съм, ако позволя…

MEDIATOR: Мога ли да направя предложениеВместо да се карате по между си, докато  Cersei още седи на Железния Трон, трябва да измислите по-добър начин да се справите с това.  Westeros мина през какво ли не и не се нуждае от поредния конфликт.

Daenerys:  И какво предлагаш?

MEDIATOR:  Няма ли да е ужасно ако сте работили заедно, изправяли сте се пред всякакви трудности и накрая се обърнете един срещу друг, след като победите. Има толкова умни хора в тази стаяВсе някой трябва да има друга идеяНека помислим.

Tyrion:  Ами, няма причина само един човек да управлява Westeros.  Може и повече хора да го правят…

Daenerys: Но само един може да седне на Железния Трон!

Varys: Да, вероятно, но трябват много хора за управлението на Westeros.  Например, ти и Джон  може да се ожените и да управлявате заедно.

Sansa: Това е отвратително, Jon й е племенник!

Jamie: Не виждам какво му е отвратителното.

Jon: Не знам дали съм готов за сватба. Но нямам нищо против да управляваме заедно.

MEDIATOR: Това е страхотна идеяМного правителства имат повече от един управител.

Sansa:  Ами, не възнамерявам да предам Севера на друг управник. Не преминахме през онази ужасна битка срещу Мъртвите, за да ни казват какво да правим.

Tyrion: Ами, ние практически сме все още съпрузи. И аз съм Ръка на Кралицата.  Сигурен съм, че все нещо може да се направи, за да останеш представител на Севера, нали?

Davos: Заради цялата гибел, на която бяхме свидетели, е разумно да го измислим заедно.

Varys:  Доброто на царството трябва да е на първо място.

Daenerys: Но аз трябва да седна на Железния Трон!

Jon: Добре, седни на трона. Но това не значи, че само ти ще взимаш решения.

MEDIATOR:  Кралят и кралицата на Westeros не използват ли съветници по традиция?

Tyrion: Да, това е Малкият съвет.  Има няколко вида съветници, които предлагат на краля, или кралицата различни варианти и имат различни отговорности, като да се грижат за армията, или да служат като управник на хазната.

MEDIATOR:  Може ли Малкият съвет да гласува при взимането на важни решения, вместо просто да съветва краля или кралицата?

Daenerys:  Значи мога да седна на Железния Трон и народа на Westeros ще знае, че съм кралицата?

Jon: Да, все някой трябва да седне на трона. Аз не искам да го правя. По скоро бих прекарвал времето си, летейки върху дракон.  Но аз наистина трябва да помогна за управлението. Аз съм наследник и на дома Таргариен и на дома Старк. Със сигурност искам да гласувам.

Sansa: Това ще свърши работа, ако мога да гласувам за защита на интересите на Севера.

Daenerys:  Тоест двама, които ще имат право на глас? Не мисля. Сив червей и Мисандей също трябва да имат право на глас.

Grey Worm: Извинете Ваше величество, но след края на войната ние ще избягаме, за да се оженим и да заживеем на плажа.

Daenerys:  Ок, тогава надявам се, ще бъдеш ти, Тирион. Ти си единственият останал, на когото имам доверие.

Tyrion:  Това ни прави четирима. Мисля, че трябва да бъдем нечетно число, за да няма равенство в гласовете. Варис винаги е работил  в интерес на царството. Логично е някой без потекло да гласува от името на народа.

Daenerys: Ще го преживея.

Sansa: И аз.

MEDIATOR: Изглежда намерихте много по-добро решение от това да се карате по между сиИма ли наблизо адвокати, за да напишем споразумението и да стане официално?

Tyrion: Почти съм сигурен, че всички умряха, когато армията на Мъртвите атакува. Но съм сигурен, че ще се справя.

Arya: Това беше прекрасно. Мога ли вече да убия Церсей?

[напускат…]

Докато сцена като тази би отегчила зрителите на Game of Thrones и би довела до преждевременния й край, то (абсурдно, категорично) представя интересна гледна точка: Медиацията често е най-добрият начин при разрешаването на емоционални неразбирателства, които рискуват да избухнат във война.

Както състезаващите се герои, които се борят за контрол в Игра на тронове, семействата често са изправени пред спорове, когато има непълни или несъществуващи поземлени имоти, или когато някой оспорва валидността на завещанието, завета или друг правен документ. Когато това се случи, използването на опитени безпристрастен медиатор, който помага на страните да договорят решение е по-добрият вариант от отиването на съд. Битката в съда почти винаги е свързана с голяма опасност и може да бъде много скъпа поради съдебни такси и съдебни разноски.

Докато медиацията не винаги се провежда, когато всички седят около маса, нахвърляйки идеи, а адвокатите обикновено са важни участници в медиацията, основната концепция на нашата изтрита сцена от „Игра на тронове“ остава същата. Стигането до споразумение винаги е за предпочитане пред разходите, несигурността, стреса и времето, което се губи при споровете в съда. Опитът за медиация с опитен медиатор е отлична алтернатива.

Между другото, наследниците на Робин Уилямс успешно разрешиха наследствения си спор чрез медиация.

Source: https://www.forbes.com/sites/trialandheirs/2019/05/01/the-game-of-thrones-scene-you-wont-see-but-should-mediation/#56cb0990572b

Ако се чудите дали Вашия случай е подходящ за медиация, може да се свържете с нас : Център за разрешаване на спорове

Ако искате да започнете медиация : Заяви медиация

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.