Център за разрешаване на спорове - лого

Как при развод да убедим съпруга/съпругата си да преминем през медиация

Когато Вашият брак приключи, двамата със съпруга/съпругата Ви тръгвате по различни пътища. За Вас ще е предизвикателство да сте на едно и също мнение, по който и да е въпрос. Отношенията често са така изострени, че дори теми, за които сте сигурни, че мислите по еднакъв начин, се превръщат в малка война за взимане на надмощие или просто в поредния повод за спор.
Ето защо, често се оказва, че двамата виждате по различен начин и пътя на своята раздяла. Ако Вие сте избрали да се обърнете към медиатор, за да използвате ролята му на посредник във Вашия развод, едно от първоначалните предизвикателства, с което може да се сблъскате е да срещнете неразбиране/несъгласие с избрания от Вас начин за уреждане на развода.
Ето защо подготвихме няколко насоки, които ще Ви улеснят да убедите съпруга/съпругата си и да използвате медиация при развода.

Бъдете подготвени

Както при всяко действие, подготовката е най-важният етап. Въпреки че не е необходимо да сте експерт по медиация, от съществено значение е да направете някои изследвания предварително. Може да успеете да намерите всичко, което трябва да знаете, с обикновено онлайн търсене, но ако Ви липсва информация, свържете се със специалист, за да научите тези подробности, които Ви интересуват.

Общувайте внимателно, когато обсъждате темата за медиацията

След като разполагате с подробности относно медиацията, общувайте внимателно със съпруга/съпругата си. Трябва да сте наясно, че за да преминете плавно през промените, които настъпват, трябва да пристъпвате леко.
Изберете време за разговор, когато отношенията Ви не са изострени, а са относително спокойни. Не избирайте момента, в който детето е с Вас, ако някой от двамата бърза за среща, имате проблем в работата. Осъзнавайки и оценявайки горните ситуации, най-доброто, което можете да направите, е да ги … избегнете.

В някои случаи директният разговор води до конфликт. Ако това важи за Вас, не бързайте да решавате, че не можете да използвате медиация. Помислете дали вместо това да не изпратите съобщение, да напишете писмо. Подобна стъпка не само дава на другия човек няколко минути или часове да помисли за отговора им, но му позволява да го направи в удобен за него момент. Ако е необходимо, свържете се с Вашия медиатор за съдействие.
В практиката ни е рядкост да се свързваме със съпруга/съпругата на наши клиенти от тяхно име. В тези случаи изпращаме  имейл/съобщение, с което се представяме, като представяме и процеса и стъпките на медиация. Също така каним съпруга/съпругата да насрочи разговор, за да обсъдим всички въпроси или притеснения, които може да има.

Споделяйте наученото

Ако сте правили проучвания за медиацията в интернет, споделете източниците, които намерите, с Вашия съпруг/съпруга. Ако наученото Ви е убедило, че медиацията е подходяща за Вашата ситуация, то същите тези източници могат да убедят и Вашия съпруг/съпруга.

Съсредоточете се върху ползите от медиацията

Само защото искате да направите нещо, не означава, че и Вашият съпруг/съпруга иска същото. Съсредоточете се върху това как медиацията ще бъде от полза за двама Ви. Например поставете акцента върху ползите на медиацията, а именно:

 • поверителност
 • достъпност
 • възможност да поставите семейството си на първо място
 • възможност да осъществите контрол върху крайния резултата

Когато знаете предимствата, ще можете да ги предадете и на партньора си.

Не насилвайте проблема

Независимо какво правите, не насилвайте въпроса за медиацията със съпруга/съпругата. В идеалния случай искате приятелско споразумение и ядосването или дразненето на другата страна ще доведе до задълбочаване на конфликта.

Чести въпроси, които вашият съпруг може да има относно медиацията:

Каква е цената на медиацията?

Някои медиатори или центрове за медиация начисляват фиксирана такса, докато други таксуват почасова ставка. За да получите диапазон на предстоящите разходи, свържете се с няколко медиатора/центрове и говорете с тях за това как те таксуват. Тарифа на Център за разрешаване на спорове

Как да се подготвя за медиация за развод?

Ако сте подготвени за медиация, не само ускорявате процеса, но и постигате по-благоприятни резултати за Вас. За да се подготвите за Вашата процедура по медиация, препоръчваме да направите следното:

 • избройте своите притеснения
 • направете списък на Вашите въпроси
 • съберете финансовите документи, които смятате, че са важни и необходими за вземане на решения
 • направете списък/оценка на общото Ви имущество, ако е необходимо
 • винаги планирайте времето на следващата медиаторска сесия

И един прост, но полезен съвет – провеждайте срещите, когато сте добре отпочинали, нахранени, в добра кондиция.

Колко време отнема медиацията?

Няколко фактора определят колко време ще отнеме медиацията:

 • колко време сте готови да отделите
 • колко сте подготвени
 • колко сложни са проблемите, които трябва да бъдат решени
 • нивото на уменията на медиатора
 • планирането на срещата – време на провеждане, важни теми за обсъждане

Ако имате допълнителни въпроси относно медиацията или как да подходите към предмета на медиацията със съпруга/съпругата си, свържете се с нас. Ще се радваме да обсъдим Вашите въпроси и притеснения.

Семейна медиация

Контакти

Екипът на Център за разрешаване на спорове – София

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.