Център за разрешаване на спорове - лого

КАК ДА СТИГНЕШ ПРЪВ И ДА ПОБЕДИТЕ И ДВАМАТА? – Първо национално състезание по медиация, 16-17 ноември 2017, Варна

КАКВО Е СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ?

Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане победен. Звучи на пръв поглед невъзможно. Как става така, че да победиш и да пристигнеш заедно с другия? На този въпрос отговаря състезанието по медиация.

Състезанието е първото по рода си в България.
В него се срещат отбори от адвокат и клиент, които се състезават срещу друг отбор да получат максимално добър резултат за себе си от преговорите и същевременно да се договарят по начин, който е изгоден и за двете страни. Решение, което се харесва от всички страни. Медиаторите им помагат като водят към творчески решения, от които и двете страни да са доволни. Без да им дават предложения наготово и да се месят в решението.

Състезанието е в два кръга, като в последния кръг ще бъдат избрани 9 финалисти. 3 медиатори и 3 екипа адвокат-клиент – съответно на първо, второ и трето място.

ЗАЩО СЪСТЕЗАНИЕ ПО МЕДИАЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ?

Ако искате да покажете на някого колко е вкусно едно манго, какво бихте направили? Бихте му дали да вкуси и да се наслади на сочността, сладостта на плода, наживо. По същия начин с медиацията – изваждаме процедурата за разрешаване на спорове измежду кориците на учебните материали и й даваме възможност да оживее в реални случаи и медиации.
Защо за студенти? Ако има някой, който възприема бързо и прилага директно научените неща, веднага, това са студентите. Докато учиш, си отворен да … учиш. Да попиваш и същевременно да експериментираш, да поемаш нови предизвикателства и да покажеш на практика какво можеш.

КОЙ ЩЕ УЧАСТВА?

В състезанието се включват 20 отбора от големите университети от цялата страна: Софийски университет, Нов Български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет – Варна, Технически университет – Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет – Варна, Русенски университет.
Нещо повече, състезанието събира студенти от изключително разнообразни специалности: Право,
Публична администрация, Бизнес информационни технологии, Информатика и компютърни науки, Международен бизнес мениджмънт, Международни отношения, Здравен мениджмънт, Социален мениджмънт и други.

Причината това да е възможно, е че медиацията ползва хората от всички професии – всеки добър професионалист – юрист, мениджър, експерт, който работи с хора, е отлично подготвен за работата си, когато умее да се справя с възникващи конфликти.

КОЙ ГО ОРГАНИЗИРА?

Състезанието се организира за пръв път в България от Център за разрешаване на спорове като част от инициативите за популяризиране на медиацията, в рамките на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“, изпълняван от Център за разрешаване на спорове, 2016-2019г. По този проект се създават съдебни програми за препращане към медиация и се цели създаването на сътрудничество между професионалисти, които насърчават използването й – съдии, адвокати, психолози, медиатори, включително студенти. Повече за това тук.

КАКВО ДАВА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ НА СТУДЕНТИТЕ?

Живо преживяване на един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове. Медиацията е лесна логическа система за решаване на проблем.

Тъй като участниците ще получат специална подготовка за състезанието – както материали, с които да се готвят, така и обучение преди състезанието, те ще се сдобият с практически техники и система за разрешаване на конфликти, която ще могат да прилагат и в професията си и в живота си.
Освен това ще могат да изпитат и да покажат преговорните си умения и творчески умения за излизане от един конфликт по печеливш за двете страни начин.

Осигурени са и специални награди, включително безплатно обучение по медиация за спечелилите първите места.
Награждаването на финалистите ще бъде съчетано с голямо събитие – Ден на медиацията на 17 ноември, което се отбелязва във Варна за втора поредна година. То се организира с участието на Центъра за медиация при Варненски Окръжен и Районен съд и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“, Варна.

Денят на медиацията във Варна е събитие с голям обществен отзвук – на него ще се обявят резултатите от втората годишнина на Центъра за медиация към съда и се обсъждат и предприемат нови стратегии за медиацията (последната година такива бяха предприети от Инспектората по образованието и от няколко университета).
Миналата година то събра над 150 души, сред които ръководителите на всички институции – Общински съвет, Областен управител, Агенция за малки и средни предприятия, търговски камари, ректори на университети, директор на инспектората по образованието, както и много съдии, адвокати и медиатори, и много медии. Повече информация за него е на разположение тук.

Повече информация за състезанието тук.

Автор: Севдалина Александрова

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.