Център за разрешаване на спорове - лого

Как да направим много добро първо впечатление

Как правим първо впечатление

У нас има такава поговорка: по дрехите посрещат, по ума изпращат. И като я чуем, всички се успокояваме, че имаме шанс – ще си тръгнем, сразили обществото с блестящ ум, недостижими морални ценности и ореол над главата. Понеже това е необорима истина, сега ще се занимаем с първата част от поговорката. Защото в първата част винаги има какво да се желае: я копче на сако, яка на риза, цвят на колан или размазано червило, застанал накриво косъм, счупен нокът и още хиляди подобни. Все неща, които застават на пътя ни към неотразимото и убийствено първо впечатление!

Повърхностно ли е да съдим за хората по външния им вид? Винаги можем да живеем с убеждението, че сме стойностни личности, които в първия миг от запознанството си с другия, виждат дълбоко в него всички негови характеристики.  Преди обаче да си повярваме безвъзвратно и да се настаним твърде удобно в тази илюзия, нека си дадем сметка, че не всеки има времето и способността да навлиза дълбоко в нашия гениален ум или високо морален характер. Неприятна подробност от жестоката действителност, но, уви – факт.

Книгата „Проблясък“ на Малкълм Гладуел представлява сбор от проучвания, които предполагат, че нашите първи впечатления са точни и издържат проверката на времето. Базирана на теорията за тънките отрязъци /анализът на тънките отрязъци е термин, използван в психологията и философията, за да се опише способността за откриване на повтарящи се модели или закономерности в ситуации на базата само на кратки отрязъци от време и опит/, книгата поддържа твърдението, че можем да направим прецизна оценка на човек, основана само на първото впечатление.

Поведенческите учени твърдят, че първите впечатления следва да бъдат възприемани насериозно, защото отдаваме прекалено голямо значение на важността на информацията, която получаваме за един човек от първото впечатление и всъщност отхвърляме последваща информация, която е в разрез с първоначалната ни преценка.

Причината е, че на малко от нас е дадена възможността да поправим отрицателното първо впечатление! Може да отнеме много време на другите да видят какво ни прави специални. Така че е необходимо да направим силно първо впечатление, ако искаме да прекрачим входната врата при посрещането. Обикновено всичко, което се иска, е мислене, което не може да бъде променено от събитията около нас.

Независимо дали бързата преценка е правилна или не, това е начинът, по който нашият мозък осмисля информация за кратък период от време. В скорошно проучване на психолога от Принстънския университет Алекс Тодоров хората са гледали отрязък от видео на политически кандидат. От това видео те са успели да предвидят със 70% точност, кой ще спечели изборите. Това ни показва, че хората могат да правят невероятно бързи преценки за няколко секунди.

Нека отдадем нужното значение на тези секунди. Силното първо впечатление помага да бъдете убедителни, защото е много ефективен начин да привлечеш вниманието.

Ето 8 доказани начина да направите много добро първо впечатление:

  • Облечи се впечатляващо

Облечете се за работата, която искате, а не – за която имате. Професионалният външен вид ще подчертае собствения ви стил и колкото по- изискан се покажете, толкова по- голяма е вероятността да направите добро впечатление. Не става дума за това, което правите, а за това, как изглежда, че го правите. Това не означава непременно консервативно или скъпо, а означава да вложите мисъл във външния си вид. Ако искате да сте човек, готов за работа, издокарайте се. Проучване показва, че хората, които се обличат в бизнес стил, са способни да увеличат абстрактното си мислене – важен аспект от дългосрочната стратегия и чувството за власт. Ако искате да сте неповторим, друго проучване показва, че, професор, който носи червените си маратонки по време на лекция, повишава статуса си  и нивото си на компетентност  в очите на аудиторията си.

  • Изтрийте този израз от лицето си

Когато става дума за убийствено първо впечатление, не са важни само дрехите. Изследвания информират, че лицевите изражения играят значима роля за това, как ни възприемат околните. Ако имате лице, подходящо за радио, има една особеност, над която имате пълен контрол – усмивката си. Усмивката е отворена покана за общуване с околните. Тя е знак, че се доверявате и сте готови на сътрудничество, че оценявате времето и вниманието на другите. Ключовата дума тук е автентична. Изкуствените усмивки се забелязват от километри и имат обратния ефект на автентичните. Ако носите маска по време на Ковид епидемията, помнете, че автентичната усмивка ще повдигне бузите ви и ще покаже бръчиците „пачи крак“ /бръчки на смеха/ около очите ви. Ботоксът определено ще Ви изиграе лоша шега!

  • Проявете интерес

Дори скучните хора имат чувства, така че направете усилия да покажете интерес към това, което имат да кажат. Никога не знаете кого познават тези хора и как може да ви помогнат в бъдеще. Между другото, това е препоръчителният начин на държане. Според социалния психолог Ейми Къди, един от най- добрите начини да спечелите доверието на хората е просто да ги оставите да говорят първи.  Започнете да събирате информация за другия. Най- добрият начин да го направите е като завържете неангажиращ разговор.  бъдете добър слушател – слушайте нещата, които споделят за себе си. Задавайте уместни въпроси по време на разговора.  Поддържайте визуален контакт, за да покажете отношение. Не прекъсвайте и не завършвайте изреченията им. Говорете спокойно и ясно.

  • Любезността има значение

Медиите и киното често описват агентите на ФБР като груби, настъпателни и арогантни. Умението да си агресивен е част от работата на разследващите, но най- ефективните агенти са онези, които разбират и проявяват емпатия към хората, притежаващи информация  за заподозрения. Тъй като информаторите се появяват под различна форма, имат разнообразни размери и аромати, агентът трябва да е някой, с когото информаторът да иска да си сътрудничи. Любезните хора се запомнят, защото те се отличават с положителна настройка. Карат ни да се чувстваме комфортно, уважавани и ценени. Ние искаме да бъдем около тях.

  • Ръкувайте се стегнато

Преди Ковид – 19, ръкуването беше международен знак на уважение. Подходящото ръкостискане може да създаде доверие. Въпреки Ковид, ръкостискането ще се завърне, поради една проста причина – то е лесен начин да направиш убийствено първо впечатление. Не, не поглеждайте отегчено встрани – ръкостискането е тънко изкуство. Трябва да е топло, приятелско и искрено. Ако е твърде силно или твърде слабо, може да предизвикате негативно впечатление. Ако сте седнали, когато ви представят на някого, станете преди да се ръкувате – това показва уважение към човека, с когото се запознавате. Нека ръкуването да е кратко и приятно. Запомнете: усмихвайте се. Дръжте визуален контакт, когато се ръкувате, без да се заглеждате. Пристъпете напред, за да се запознаете с някого, усмихнете се, кимнете леко надолу с глава /знак за уважение във всяка култура/. Дръжте се, сякаш за Вас е чест представянето му, а не за другия. Никога не клюкарствайте.

  • Езикът на тялото

Психолозите казват, че ние инстинктивно отразяваме взаимно езика на телата си. Ако другият избягва визуален контакт или е разсеян, то ние също започваме да търсим из стаята някого другиго, по—приятен, за да избягаме от скуката пред нас. Огледалният нерв е този, който помага на мозъка да разпознава лица и да разчита лицевите изражения. Това е невронът, отговорен за нашите „огледални“ реакции. Ако някой ви се усмихва, невронът се активира и дава усмивка в отговор.  Тези огледални реакции са начин, по който езикът на нашето тяло казва „ние имаме общи неща“ или „нямам търпение да се приближа до някого по- интересен“. Може да живеете с идеята, че сте носител на Оскар за главна роля в представянето, но докато не контролирате езика на тялото си, само заблуждавате себе си.

  • Идвайте рано

Появявайте се с няколко минути по-рано. Винаги е важно да сте точни, защото когато пристигнете навреме, изпращате ясно послание, че сте отговорен, способен и цените времето на другите. Използвайте оставащите няколко минути, за да проверите външния си вид и да повишите увереността си, преди да отидете на важна среща. Винаги предвиждайте допълнително време, като отчитате трафика, климатичните особености и паркирането.

  • Отделяйте време за подготовка

Подходящата подготовка намалява тревожността и помага да направите първо впечатление на компетентен човек. Ако си направите домашното преди важна работна среща, ще имате впечатляващо предимство пред конкуренцията си. Ако ще присъствате на онлайн събитие, да се запознаете с дейността и да знаете имената на тези, които ще присъстват, ще ви помогне да разберете по-добре нуждите на потенциалните ви бъдещи клиенти. Когато си дадете време за подготовка, ще се покажете като интересен и знаещ – две качества, които правят добро първо впечатление. Необходимо е да направите следните две неща: 1) научете колкото може повече неща за участниците в срещата; 2) участвайте в текущи събития, свързани с техните интереси.

За професионалните медиатори е от изключителна важност умението да управляват собствената си невербална комуникация.

В обученията, провеждани от Център за разрешаване на спорове, имате възможност да развиете на много високо ниво Вашите комуникативни умения.

Автор: Теодора Дончева

 

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.