Център за разрешаване на спорове - лого

7 съвета как да защитим психичното и емоционално здраве на детето по време на развод

Раздялата е един от най-трудните процеси, през които хората могат да преминат, но ситуацията е още по-шокираща за децата, които трябва да се адаптират към такава огромна промяна в живота. За съжаление, разводите се случват твърде често в наши дни.

Какво може да причини разводът на вашето дете?

Има много различни ефекти, но най-честите проблеми включват следното:

  • Емоционални проблеми като гняв, безпокойство, объркване или безсилие
  • Чувството за вина и увеличава нивата на стрес
  • Липса на интерес към социалните дейности
  • Внезапен спад в учебните постижения
  • Деструктивно поведение
  • Нарушения на съня и други здравословни проблеми

Данните на националната статистика показват, че за 2017 г. у нас са регистрирани общо 28 593 брака, а са разтрогнати 10 411. Само за град София, за същата 2017 г. цифрите показват: в област София (столица) са регистрирани 6 053 юридически брака и  2 213 развода. Това са цифри, които доказват колко голям е броят на засегнатите семейства и децата, които живеят в тях, колко важно е децата да разберат процеса на раздяла и да бъдат подпомогнати, за да преминат през него без големи психологически проблеми.

В тази статия ще Ви  дадем седем съвета как да защитите психическото и емоционално здраве на детето по време на развод. Да започваме!

Бъдете честни с детето си

Първият и най-важният съвет е да бъдете честни и да говорите директно с детето си. Твърде много родители подценяват децата си, но трябва да знаете, че те са първите, които ще разпознаят, когато лъжете. Ето защо трябва да сте наясно с развода и да обсъдите проблема без бариери. Разбира се, това не означава да разкривате всички детайли и най-малки подробности – достатъчно е да се каже, че Вие ​​и съпругът/съпругата /Вашият партьор  сте решили да тръгнете по разични пътища и сега трябва да пренаредите ежедневието си. Най-доброто решение е да преминете през този разговор с бившия си партньор, за да сте сигурни, че и двамата ще предадете едно и също положително послание на детето.

Обяснете на детето, че разводът не е по негова вина

Децата, които трябва да преминат през развода на родителите си, са предразположени към проектиране на негативни нагласи и поведение към себе си. Трябва да го предотвратите, като просто обясните на детето, че разводът не е по негова вина. Основната идея е да се премахнат едновременно детските страхове и надежди. Това означава, че не искате да оставите детето си да чувства вина за Вашата раздяла, но също така не бива да го оставите да таи надежди за бъдещо съвместно събиране на семейството. Вместо това използвайте директния подход, като обясните на детето, че Вашият съвместен живот е приключил, че няма връщане назад, но и че оттук нататък ще градите нови взаимоотношения заедно.

Обяснете с прости думи какво представлява разводът

Веки развод поражда безброй практически въпроси и решения. В крайна сметка, цялото семейство трябва да промени ежедневието си. Това означава, че трябва да обясните на детето раздялата: Кой къде ще се премести? Трябва ли хлапето да сменя училище? Ще прекарвате ли ваканциите си заедно? Можете ли все пак да отидете на добре планираната вече ваканция? Има толкова много практически въпроси, които трябва да обсъдим тук, така че не забравяйте да дадете на детето си правилни отговори. Направете график, до който детето да има достъп, да може ежедневно да „сверява часовника си“, за да знае какво предстои.

Въпреки че Вашето дете в началото ще се почувства ядосано или опустошено, ще се изненадате да научите колко бързо децата се адаптират към новата ситуация. Важното е единствено да им дадем тласък и да създадем последователен график. Какво означава това? Е, това означава да намерите нов ритъм и да се придържаме към него дългосрочно. Това обхваща всички ежедневни дейности като ходене на училище, обучение, поддържане на социални отношения и други подобни. Разводът винаги е силно емоционален процес, в това няма съмнение. Родителите обаче трябва да направят всичко възможно, за да поддържат нещата възможно най-рационални.

Не искате да добавяте повече тежест на гърба на детето си, така че опитайте се да го успокоите до края на процеса. Едно нещо, което можете да направите, е да опишете защо разводите се случват. Полезно предложение е да се посочат подобни примери в живота на други деца. Трябва да дадете на детето да разбере, че разводите болят, но че с болката е по-лесно да се справите, ако всички бързо приемете новия начин на мислене.

Наблюдавайте детето си

Колкото и нежно и деликатно да представите проблема на децата си, все пак трябва да наблюдавате техните дейности и да обръщате внимание на негативните промени в поведението им. Дори и най-малкият детайл може да Ви каже, че нещо не е наред – лоши оценки в училище, агресивно поведение, промени в настроението и т.н. Ако забележите нещо, което наподобява необичайно поведение, не забравяйте да поговорите с детето си и да обсъдите всички въпроси директно.

Без караници пред хлапето

Последният съвет в нашия списък е безспорен, но трябва да го подчертаем, защото е твърде важен. Вие и бившият Ви партньор трябва да избягвате всякакви спорове, кавги или цинични коментари един срещу друг пред хлапето. На първо място, това не води до здравословени решения и е пречка пред хепиенда на Вашата връзка. И второ, само ще нараните детето си още по-силно. Затова се опитайте да обсъдите спокойно всички неща и забравете за споровете, свързани с брака пред детето.

На финала

Преминаването през раздяла е шокиращо преживяване, което може да окаже голямо влияние върху благосъстоянието както на родителите, така и на децата им. Не случайно разводът се сравнява със смъртта – това е смъртта на Вашите и на партньора Ви близки взаимоотношения. При такива обстоятелства единственото, което има значение, е да помогнете на децата си да се изправят пред ситуацията възможно най-безболезнено.

автор: Лора Ангелова

бел.авт. в статията са използвани и части от материал на Майкъл Горман

Ако имате въпроси, може да се свържете с нашите медиатори:

https://www.bgmediation.com/deinosti/semeina-mediacia/

Ако искате да заявите случай:

https://www.bgmediation.com/deinosti/zayavi-sluchaj/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Facebook
LinkedIn
Twitter

Имате въпроси?

Свържете се с нас.

Опишете Вашия случай, както и въпросът, който Ви интересува и ние ще се свържем с Вас.