Бюлетин

Най-любопитното от състезанието по медиация за студенти

systezanie3На 17 и 18 ноември в София се проведе Второто национално състезание по медиация за студенти. То е сред първите подобни състезания в Европа - и едно от малкото, които дават възможност на студенти от най-различни специалности да се състезават и като адвокати и страни, и като медиатори. Организира се от Център за разрешаване на спорове, под ръководството на Албена Комитова и Севдалина Александрова и еподпомогнато от проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация" 2016-2019, финансиран от фондация „Америка за България".

Какво всъщност представлява състезанието? Предизвикателството

Прочетете още: Най-любопитното от състезанието по медиация за студенти

 

Моделът „задължителен опит за медиация“* намалява съдебните спорове по имуществени въпроси в Италия с близо 50%, проф. Джузепе де Пало

giuseppe zadylzhitelna mediacia 111Автор: проф. Джузепе де Пало, медиатор, Омбудсман на ООН

Източник:  https://www.linkedin.com/pulse/opt-out-mediation-model-cuts-real-estate-litigation-italy-de-palo

Статията ни е предоставена лично от Проф. Де Пало с одобрението му за превод

Превод: Севдалина Александрова

Photocredit: Албена Комитова

*"Задължителен опит за медиация" е Италианският модел на задължителна първа среща по медиация, която включва както информационна част, така и медиация по същество. Страните могат да се ограничат до тази среща или да продължат в пълна процедура по медиация. (бел. Севдалина Александрова и Албена Комитова)

Множеството цели на един закон за медиацията

Поддръжниците на медиацията вярват, че наред с другите и обществени и лични ползи за страните, медиацията може да намали броя на случаите, които наводняват гражданските съдилища. Една от целите на повечето закони за медиацията всъщност е да се намали броя на съдебните дела (например, член 1 от Директивата на ЕС за медиацията от 2008 г. има за цел "насърчаване на използването на медиация ... чрез осигуряване на балансирано отношение между медиацията и съдебните производства")... Критиците на медиацията не са убедени, че тя може или трябва да  направи това. Освен това те твърдят, че е трудно да се намерят надеждни данни за медиацията.

Сега вече има ясни числа

Прочетете още: Моделът „задължителен опит за медиация“* намалява съдебните спорове по имуществени въпроси в Италия с близо 50%, проф. Джузепе де Пало

 

Второ национално СЪСТЕЗАНИЕ по медиация за студенти, София, 17-18 ноември 2018 г.

sustezanie12ЦЕЛ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ

Да даде пряк досег и живо преживяване на процедура по медиация, с която се разрешава реален житейски спор. Да предостави на участниците набор от практически техники и система за разрешаване на конфликти. Да стимулира творческото прилагане на медиация от участниците в избрани от тях сфери.

Състезанието е единственото по рода си в България и след големия успех през ноември 2017 г., през 2018 г. се провежда за втори път в разширен мащаб. То е отворено за кандидатстване за студенти от всички специалности.

ОРГАНИЗАТОР
Състезанието се организира от Център за разрешаване на спорове като част от инициативите за популяризиране на медиацията в рамките на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“, изпълняван от Център за разрешаване на спорове,  2016-2019г. Повече за това можете да видите на https://www.mediation.bg/project.

ГРАФИК
ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО:

Дата на състезанието: 17 – 18 ноември 2018 г., 9.30 – 18.00, 9.30 – 12.30.
Срок за кандидатстванедо 26 октомври 2018 г. – чрез изпращане на Формуляр за кандидатстване на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .
Срок за включване на резервни отбори (при незаети квоти на университети) и уведомяване на участниците - до 29 октомври 2018 г.
Място на провеждане: гр. София, Парк хотел Москва

Потвърждение за включване и материали за подготовка
Заедно с уведомлението за включване в списъка с участници в състезанието по медиация, което всички кандидати ще получат до 26 октомври, ще бъде приложен Пакет с полезни материали за подготовка за състезанието.

При информация и въпроси, можете да се свържете с нас на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. и тел. 0889 311 118.

Регламентът за участие може да видите тук.

С включването в състезанието си приемате, че данните Ви ще бъдат обработвани само ца целите на участието Ви в състезанието съгласно Политиката за поверителност на Център за разрешаване на спорове.

 

РЕГЛАМЕНТ за състезанието по медиация за студенти, 2018 г.

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ

1.    КАНДИДАТСТВАНЕ

1.1.    Университети
Един университет може да излъчи до 2 отбора по 3 души всеки, и 1 резервен отбор, който би бил одобрен при наличие на свободни места от квотите на други университети, незаети след изтичане на срока за кандидатстване.  

1.2.    Поредност на записване
Включването в списъка на участниците става по поредност на записване и при спазване на квотата от максимум 2 отбора по 3 души за университет, и евентуално по 1 резервен. След изтичане на срока за записване, незапълнените квоти на университети, които не са излъчили свой отбор, се предоставят на резервните отбори.

1.3.    Кандидатстване по отбори
Кандидатства се в отбори по 3 души.  Всеки участник в отбора избира роля, в която ще участва до края на състезанието: медиатор, клиент или адвокат. (Адвокатът и клиентът от отбора участват винаги заедно като екип в съответната медиация.)  

Участниците в отбора заявяват кой ще участва в ролята на медиатор, адвокат и клиент към момента на подаване на заявлението за състезанието, като промяна в ролите вътре в отбора по изключение може да се заяви до 6 ноември.

1.4.    Изисквания към участниците
Студенти от всички специалности могат да участват в състезанието по медиация. Не могат да кандидатстват такива, които са сертифицирани медиатори съгласно Закона за медиацията.

2. УСЛОВИЯ

Състезанието е безплатно за участниците.
При необходимост, участниците в състезанието, включително 1 треньор за университет,  могат да заявят при нас ползване на нощувки на 16 и 17 ноември при изпращането на заявката за участието си. В този случай, ще бъде осигурено настаняването в парк хотел Москва в двойни или студиа за трима - според заявеното предпочитание и възможностите. Ние заявяваме и заплащаме нощувките на хотела.
По време на състезанието ще бъдат осигурени кафе-паузи и обяд.
Разходите за транспорт, нощувки извън осигурените от нас хотели, за храна извън времето на състезанието, или други лични, се поемат от участниците.

3. ОБУЧЕНИЕ ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Непосредствено преди състезанието на 17 ноември преди обяд ще бъде проведено полудневно обучение за всички участници.

Прочетете още: РЕГЛАМЕНТ за състезанието по медиация за студенти, 2018 г.

 

Отзвук от Националната конференция за медиация на 27 и 28 април

konferencia blagoevgradНа 27 и 28 април в Благоевград се проведе Националната конференция на тема „Съвременната медиация - постижения, предизвикателства и перспективи в България", на която Център за разрешаване на спорове е съорганизатор, съвместно  с Висш адвокатски съвет,  сдружение „Адвокати за правна култура и европейско сътрудничество“, ЮЗУ „Неофит Рилски“. Конференцията е подкрепена и от Адвокатска колегия - Благоевград и Софийска адвокатска колегия, както и от Националната асоциация на медиаторите.

Конференцията събра на едно място представители на всички ключови институции, от които зависи бъдещето на медиацията в България - Министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева, председателя на Висшия адвокатски съвет г-жа Ралица Негенцова, г-жа Мария Оливейра от Съвета на Европа, представители на Висшия съдебен съвет, председатели на съдилища, съдии, адвокати, медиатори, академични преподаватели, представители на неправителствени организации.

Министърът на правосъдието г-жа Цачева представи плановете на Министерство на правосъдието за информационна кампания за медиацията.

Представителят на Европейската комисия за ефективност на правосъдието към Съвета на Европа (CEPEJ) представи плановете за пилотни програми за препращане от съд към медиация, наръчници за препращане, и ангажиране на адвокатите в този процес. Важно е да се отбележи, че тези дейности вече се правят с изключително добри резултати в България в последните години – в рамките на проекта  „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация".

За резултатите на българските програми по препращане към медиация, които се разрастват в национален мащаб в съдилища от всички района на страната, за въвличането на адвокатите, и на образователните институции – студенти, учители, ученици, можете да видите повече тук.

Прочетете още: Отзвук от Националната конференция за медиация на 27 и 28 април

   

РЕЗУЛТАТИ за медиацията в България през 2017 - от проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса"

Има едно нещо, което ме радва особено през последната година. Медиацията, подобно на електричеството някога, все повече става естествена част от ежедневието ни. И както газеният фенер е бил заместен от включването в електроразпределителната мрежа, така и медиацията вече стига до домовете и институциите като все по-обичайния метод за „осветляване“ на развръзката при проблемни ситуации.
 
Кои са хората и какво стои зад „електроразпределителната мрежа“ на медиацията?  
 
Персонажите не са толкова важни. Важно е обаче да видим изградените стълбове, да отдадем дължимото – нарежда ни на едно от челните места в Европа, и да видим пътя, по който ще се развива мрежата, за да достигне „електричеството“ на медиацията до повече домове. 
 
СЪДА
 
seminar obmen sudii predsedateli 10-11 noemvri 17 2 smЕдни от големите „стълбове“ на „електроразпределителната“ мрежа на медиацията са съдилищата и съдиите. Съдиите в България са едни от най-напредничавите и отворени към нови методи за разрешаване на спорове сред колегите си в Европа. Те поеха инициативата да заложат авторитета си и да застанат пред гражданите по дела и да гарантират за медиацията – че си заслужава да опитат да влязат в процедура по медиация.
 
Какви са фактите, които потвърждават големия ангажимент на съдиите към медиацията
 
В периода от 2009 г. досега над 400 български съдии са се включили в различни обучения по препращане към медиация, и десетки от тях активно препращат случаи към медиация. До 2015 г. това се случваше основно в София чрез Програмата за спогодби и медиация към Софийски Районен и Градски съд.
 
От началото на 2016 г. започна нов етап в разгръщането на съдебни програми – вече в множество градове от цялата страна - благодарение на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация" 2016-2019, финансиран от фондация „Америка за България", изпълняван от Център за разрешаване на спорове, под ръководството на Албена Комитова и Севдалина Александрова.
 
Смисълът на съдебните програми за медиация е именно да послужат като основни стълбове на „електроразпределителната“ мрежа на медиацията – така се развива масовата култура на медиацията навсякъде по света. 
  
Каква е картината на съдилищата, подкрепящи медиацията към края на 2017 г. 
 • Съдилища и съдии, включили се в препращане към медиация
  • Действащи съдебни програми по препращане към медиация има вече във Варна, Бургас, Плевен, а в Пазарджик, Хасково и Ловечсе подготвя откриването на такива,
  • 21 съдилища, от които 6 окръжни и 15 районни са заявили интерес към развитието на програми за медиация и са включили съдии в обученията по препращане към медиация - сред които Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Пазарджик, Хасково, Враца, Ловеч, Пловдив, и други.
  • 118 съдии от съдилища извън София са обучени в препращане, и близо 1/3 от тях вече извършват препращания към медиация (във Варна броят на обучените съдии, препращащи към медиация е над 80%*).   
bos centry za mediacia otkrivaneКакъв е ефектът от работата на съдиите в медиацията през 2017 г.
 • Програмите във Варна, Бургас и Плевен вече имат редица проведени медиации, като процентът на споразуменията е 49%.
 • Според проучване, проведено сред съдии, обучени в медиаторски техники и препращане, основно от Варна:
  • 92,5% от обучените съдии са използвали техники за споразумяване на страните в зала, като 56% са помогнали за постигането на споразумение в зала, а 40% са успели да намалят чрез тях напрежението в залата, 24% са помогнали на страните да изяснят предмета на иска, а 8% от страните са споразумели самостоятелно и са подали искане за прекратяване на делото.
  • 85% от обучените съдии са препратили към медиация, като в 35% от случаите в медиациите е постигнато споразумение, в 52% не е имало споразумение, а в 17% е имало други положителни резултати, като споразумение извън медиация, или спиране на съдебното производство и подобрена комуникация между страните.
Работата на съдилищата за разпространението на медиацията продължава да бъде основен стълб и през 2018г., със заявки от нови съдилища за намеренията им за развиване на съдебни програми за медиация.
СЪТРУДНИЧЕСТВОТО
den na mediaciata i nagrazhdavane sustezanie 17 11 17sВторият стълб на медиацията в момента е активното сътрудничество между съда и медиаторите и медиаторските организации.
Благодарение на това сътрудничество се провеждат съвместни събития, които постигат сериозна публичност за медиацията.
 • Във Варна Дните на медиацията, които се установиха като традиция през последните 2 години, привлякоха над 250 души от всички ключови институции, сред които Областният управител, Председателят на Общинския съвет, Регионалният директор на Агенцията за малки и средни предприятия, представители на търговски камари, университети, регионалното управление на образованието, и множество съди и адвокати. Това събитие беше съ-организирано от Варненски окръжен съд и Институт за медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове Итера, Варна. То беше съчетано с награждаването на участниците в Първото национално състезание по медиация за студенти, организирано от Център за разрешаване на спорове в рамките на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса“.
Статистиката показва, че след Денят на медиацията броят на медиациите се е увеличил с над 30%.
 • В Бургас откриването на Съдебния център по медиация към Окръжен съд и инициативите за професионални срещи в Дните на медиацията, събраха над 150 души от различни институции и професионални общности, както и студенти и ученици. Специално внимание се обръща на случаите, засягащи деца в съдебното производство, и се работи с Дирекция „Социално подпомагане“, Общинският омбудсман и Центрове за обществена подкрепа.
МЛАДЕЖИТЕ
 
Третият стълб на медиацията е изграждането на мрежата сред най-младите хора в България.
 
Какви ключови събития се случиха в тази област през 2017г.
 
sustezanie f n
 • През 2017 г. в България се проведе Първото национално състезание по медиация за студенти. България е една от малкото държави в Европа, в която се организира такова състезание. Към състезанието имаше огромен интерес - над 60 студенти и 10 треньори от 9 от най-големите университети в цялата страна, и от над 10 различни специалности се събраха, за да участват и да изпитат предизвикателствата на медиацията в ролите на медиатори, адвокати и страни.

Отзвукът от него трае и до днес – част от студентите, участвали в него, вече преминаха обучение за медиатори, а друга част поставят медиацията в основата на бъдещата си професионална кариера.

 • Във Варна Регионалното управление на образованието съвместно с Институт за медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“, започнаха програма за училищна медиация, която напредва с все по-голяма скорост и през 2018г. Програмата вече обхваща над 60 директори и учители и над 130 членове на обществени съвети, запознати с медиацията. Над 20 директори и учители сертифицирани като медиатори, и над 30 ученици обучени за медиатори, и предстои обучението на още поне толкова.
 • В Бургас по инициатива на Регионалното управление по образованието - като отзвук от откриването на Съдебния център за медиация - над 120 директори на училища и детски градини бяха запознати с медиацията от съдии, медиатори, с участието на екипа на Център за разрешаване на спорове. Наред с това по инициатива на обучени в медиация съдии и медиатори към съда над 100 ученици от училища в Бургас и Карнобат са запознати с медиацията.
Тези инициативи показват по забележителен начин ефекта на снежната топка – как от няколко „запалени“ за медиацията представители на медиаторите и институциите, може да се получи огромен ефект.
Новият стълб, който предстои да се изгражда през 2018 година е даването на още по-голяма видимост на медиаторите и разрастване на сътрудничеството между медиаторите и институциите
 • Вече действа национален портален уеб-сайт www.mediation.bg, в който са в процес на вписване всички активни медиатори и центрове за медиация. На него се съдържа информация и за действащите съдебните програми в страната, както и богати ресурси и отговори на множество практически въпроси за медиацията.
 • Повече информация за дейностите и резултатите се намира в секция Новини на националния портал за медиация https://www.mediation.bg/news и на  http://bgmediation.com/proekt

                                                                                                                 Севдалина Александрова, Албена Комитова

   

Преговори при високи залози, обобщение от семинара със съдия Елизабет Стонг

img 20180328 185048На 28 март 2018 г. в София се проведе семинара "Преговори при високи залози" за адвокати и мениджъри, със съдия Елизабет Стонг от Ню Йорк, с 20 години опит като корпоративен адвокат, и 15 години опит като съдия.
 
Кои са преговорните стратегии, които са сработвали и продължават да работят за съдия Стонг – в практиката й като корпоративен адвокат, и впоследствие съдия, който подпомага страните да се споразумеят чрез медиаторски подход.

Основните стратегии на съдия Стонг:

Стратегия 1: „Да спечелиш е страхотно“, но какво се опитвате да постигнете всъщност?

Този въпрос в началото звучи странно, но той помага да се откъснем от втренчването в кората на едно дърво, и да видим цялата гора. Често, когато преговаряме сме вкопчени само в единственото решение, което виждаме , и не забелязваме по-голямата перспектива.

Може да е много добре да получим сега в този момент цялата дължима сума, но ако няма начин да стане това – какво друго бихме могли да получим, още сега?

Това правило работи включително в случаите, когато се договаря план за спасяването на дейността на предприятия в несъстоятелност.

Прочетете още: Преговори при високи залози, обобщение от семинара със съдия Елизабет Стонг

   

ПРЕПРАЩАНЕТО към медиация навлиза във ВСЕ ПОВЕЧЕ български съдилища, ноември 2017 г.

seminar obmen sudii predsedateli 10-11 noemvri 17 2 smНа 10-11 ноември се проведе семинар за обмен на практики между председатели на съдилища и съдии с опит в препращането към медиация. Препращането към медиация печели все повече привърженици, тъй като създава възможност за много бързо и удовлетворяващо разрешаване на спорове за гражданите и търговците, обърнали се към съда. Съдиите отделят време да обяснят на страните какво представлява медиацията и начина, по който може да подобри помогне за разрешаването на техния спор.

Резултатите от тези усилия говорят сами за себе си. Според статистиката на съдилищата във Варна, една медиация разрешава спора средно за 2 срещи, а процентът на споразуменията от вече отишлите на медиация е 49% - изключително висок процент за съдебно препратени към медиация страни.

Прочетете още: ПРЕПРАЩАНЕТО към медиация навлиза във ВСЕ ПОВЕЧЕ български съдилища, ноември 2017 г.

   

Национален портал за медиация

Проект "Медиация в подкрепа на бизнеса"

Последни новини