Състезание по медиация

Второ национално състезание по медиация за студенти, София, 17-18 ноември 2018 г.

ЦЕЛ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ

Да даде пряк досег и живо преживяване на процедура по медиация, с която се разрешава реален житейски спор. Да предостави на участниците набор от практически техники и система за разрешаване на конфликти. Да стимулира творческото прилагане на медиация от участниците в избрани от тях сфери.

Състезанието е единственото по рода си в България и след големия успех през ноември 2017 г., през 2018 г. се провежда за втори път в разширен мащаб. То е отворено за кандидатстване за студенти от всички специалности.

ОРГАНИЗАТОР
Състезанието се организира от Център за разрешаване на спорове като част от инициативите за популяризиране на медиацията в рамките на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“, изпълняван от Център за разрешаване на спорове,  2016-2019г. Повече за това можете да видите на https://www.mediation.bg/project.

ГРАФИК
ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО:

Дата на състезанието: 17 – 18 ноември 2018 г., 9.30 – 18.00, 9.00 – 12.30.
Срок за кандидатстванедо 26 октомври 2018 г. – чрез изпращане на Формуляр за кандидатстване на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .
Срок за включване на резервни отбори (при незаети квоти на университети) и уведомяване на участниците - до 29 октомври 2018 г.
Място на провеждане: гр. София, Парк хотел Москва

Потвърждение за включване и материали за подготовка
Заедно с уведомлението за включване в списъка с участници в състезанието по медиация, което всички кандидати ще получат до 26 октомври, ще бъде приложен Пакет с полезни материали за подготовка за състезанието.

При информация и въпроси, можете да се свържете с нас на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. и тел. 0889 311 118.

 

Състезанието по медиация - КАКВО СЕ СЛУЧИ

sustezanie den 1 1Състезанието по медиация на 16 и 17 ноември 2017 г. се организира за пръв път в България от Център за разрешаване на спорове с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България. То е и едно от първите състезания в Европа, на което студенти имат възможност да се състезават не само като преговарящи екипи, но и като медиатори.

Състезанието даде на студентите не само възможност за живо преживяване на медиация, но и истински предизвикателства.

Предизвикателство 1. Да загубиш идентичността и да намериш ... приятели
Какво е да влизаш на непознато място, с още 70 души и да се натъкнеш на ... предизвикателство. Вместо табелка с името си да получиш просто топче от цветна хартия и да седнеш на маса с още 10 души със същия цвят – от други университети, специалности, отбори.
Първи урок по стопяване на дистанцията с „конкурентите" и сближаване.

Предизвикателство 2. Да представиш медиацията ... без думи
С новите си колеги студентите трябваше да изиграят какво се случва в медиацията ... като пантомима.
В тази част от подготвителното интерактивно обучение за студентите пролича колко добре са запознатите участниците с всяка стъпка от медиацията.

Предизвикателство 3. Истинските медиаторски техники.
Да покажеш скритите медиаторски интструменти – лесни, но само на пръв поглед. Да откриваш скрити неща с подходящи въпроси, да намираш общото в непримирим спор с другата страна, да слушаш, за да разбереш и другия. Студентите имаха възможност да пробват на практика всяка от тези техники в обучителната част.

И най-голямото предизвикателство – СЪСТЕЗАНИЕТО.
Да седнеш и да търсиш максимума за себе си и същевременно да предлагаш нещо, което да е достатъчно добро и за другата страна беше предизвикателството за екипите от адвокат и клиент. За медиаторите предизвикателството беше да работят в екип с непознат медиатор от друг университет – едновременно конкурент за финала и партньор в медиацията, и да пренасочват адвокатите и страните от обвиненията и проблемите в миналото към възможностите в бъдеще.

УЧАСТНИЦИТЕ И ФИНАЛИСТИТЕ

В първия кръг се срещнаха 60 студенти от над 10 специалности, от 9 университета от цялата страна.

След първи кръг бяха излъчени 6 медиатори и 6 екипи адвокат-клиент – финалисти.
Независимо от формалното оценяване и класиране, всички студенти показаха, че разбират и приемат медиацията като най-естественият начин за решаване на проблеми. Те получиха лична обратна връзка от наблюдаващите ги професионални медиатори за представянето си и силните си страни.

sustezanie den 2 fНАГРАДИТЕ
В състезанието по медиация всички печелят, защото тестваха себе си, научиха и показаха реални умения за справяне с конфликти, които ще отнесат със себе си, и които ще им служат в най-различни житейски и професионални ситуации.
Всички участници получиха сертификати за отличното си представяне и специален бонус.
Получилите най-много точки във финалната медиация станаха и носителите на наградите в категориите медиатор и адвокат/клиент:
Първо място в категорията медиатор зае Теодора Пейчева от Софийски университет "Св. Климент Охридски". Второ място - Валентин Марков от Варненски Свободен университет "Черноризец Храбър", трето място - Даяна Къчева от Нов български университет.
В категорията адвокат/клиент първо място зае отборът на Тошко Иванов и Кольо Колев от Русенски университет "Ангел Кънчев". Второ място за Богдан Петков и Кира Георгиева от Нов български университет, а трети - Сузан Рафат и Мария Николова от Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий".
Специални награди - за най-добра преговорна стратегия на екип адвокат/ клиент – получиха Георги Раданов от Софийски университет и Богдан Петков от Нов български университет. За най-дипломатичен подход като медиатор специални награди получиха Тереза Василева от Медицински университет-Варна и Йоана Мирчева от Великотърновски университет. Награда за най-иновативен медиатор получи Дилян Николов от Русенски университет "Ангел Кънчев".

Треньорите
10 треньори - преподаватели, които помагаха на студентите в подготовката им за състезанието, същото получиха отличия и благодарност.

Журито
Всяка от медиациите на състезанието беше наблюдавана и оценявана от по двама независими професионални медиатори и обучители по медиация с дългогодишен опит.

Накъде оттук нататък?
Идеята е състезанието да постави началото на традиция за провеждане на състезание по медиация и в идните години.

 

КАК ДА СТИГНЕШ ПРЪВ И ДА ПОБЕДИТЕ И ДВАМАТА? - Първо национално състезание по медиация, 16-17 ноември 2017, Варна

systezanie po mediaciaКАКВО Е СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ?

Представете си състезание по кану-каяк. В което обаче задачата е хем да пристигнеш пръв, хем другият да не е зад теб и да не остане победен. Звучи на пръв поглед невъзможно. Как става така, че да победиш и да пристигнеш заедно с другия? На този въпрос отговаря състезанието по медиация.

Състезанието е първото по рода си в България.
В него се срещат отбори от адвокат и клиент, които се състезават срещу друг отбор да получат максимално добър резултат за себе си от преговорите и същевременно да се договарят по начин, който е изгоден и за двете страни. Решение, което се харесва от всички страни. Медиаторите им помагат като водят към творчески решения, от които и двете страни да са доволни. Без да им дават предложения наготово и да се месят в решението.

Състезанието е в два кръга, като в последния кръг ще бъдат избрани 9 финалисти. 3 медиатори и 3 екипа адвокат-клиент – съответно на първо, второ и трето място.

ЗАЩО СЪСТЕЗАНИЕ ПО МЕДИАЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ?

Ако искате да покажете на някого колко е вкусно едно манго, какво бихте направили? Бихте му дали да вкуси и да се наслади на сочността, сладостта на плода, наживо. По същия начин с медиацията – изваждаме процедурата за разрешаване на спорове измежду кориците на учебните материали и й даваме възможност да оживее в реални случаи и медиации.
Защо за студенти? Ако има някой, който възприема бързо и прилага директно научените неща, веднага, това са студентите. Докато учиш, си отворен да ... учиш. Да попиваш и същевременно да експериментираш, да поемаш нови предизвикателства и да покажеш на практика какво можеш.

КОЙ ЩЕ УЧАСТВА?

Прочетете още: КАК ДА СТИГНЕШ ПРЪВ И ДА ПОБЕДИТЕ И ДВАМАТА? - Първо национално състезание по медиация, 16-17 ноември 2017, Варна

   

Регламент за състезанието по медиация за студенти

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ


1.    КАНДИДАТСТВАНЕ

1.1.    Университети
Един университет може да излъчи до 2 отбора по 3 души всеки, и 1 резервен отбор, който би бил одобрен при наличие на свободни места от квотите на други университети, незаети след изтичане на срока за кандидатстване.  

1.2.    Поредност на записване
Включването в списъка на участниците става по поредност на записване и при спазване на квотата от максимум 2 отбора по 3 души за университет, и евентуално по 1 резервен. След изтичане на срока за записване, незапълнените квоти на университети, които не са излъчили свой отбор, се предоставят на резервните отбори.

1.3.    Кандидатстване по отбори
Кандидатства се в отбори по 3 души.  Всеки участник в отбора избира роля, в която ще участва до края на състезанието: медиатор, клиент или адвокат. (Адвокатът и клиентът от отбора участват винаги заедно като екип в съответната медиация.)  

Участниците в отбора заявяват кой ще участва в ролята на медиатор, адвокат и клиент към момента на подаване на заявлението за състезанието, като промяна в ролите вътре в отбора по изключение може да се заяви до 6 ноември.

1.4.    Изисквания към участниците
Студенти от всички специалности могат да участват в състезанието по медиация. Не могат да кандидатстват такива, които са сертифицирани медиатори съгласно Закона за медиацията.

2. УСЛОВИЯ

Състезанието е безплатно за участниците.
При необходимост, участниците в състезанието, включително 1 треньор за университет,  могат да заявят при нас ползване на нощувки на 16 и 17 ноември при изпращането на заявката за участието си. В този случай, ще бъде осигурено настаняването в парк хотел Москва в двойни или студиа за трима - според заявеното предпочитание и възможностите. Ние заявяваме и заплащаме нощувките на хотела.
По време на състезанието ще бъдат осигурени кафе-паузи и обяд.
Разходите за транспорт, нощувки извън осигурените от нас хотели, за храна извън времето на състезанието, или други лични, се поемат от участниците.

3. ОБУЧЕНИЕ ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Непосредствено преди състезанието на 17 ноември преди обяд ще бъде проведено полудневно обучение за всички участници.

Прочетете още: Регламент за състезанието по медиация за студенти

 

Първо национално състезание по медиация за студенти, 16-17 ноември, Варна

ЦЕЛ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ

Да даде пряк досег и живо преживяване на процедура по медиация, с която се разрешава реален житейски спор. Да предостави на участниците набор от практически техники и система за разрешаване на конфликти. Да стимулира творческото прилагане на медиация от участниците в избрани от тях сфери.

Състезанието е първото по рода си в България. То е отворено за кандидатстване за студенти от всички специалности.

ОРГАНИЗАТОР

Състезанието се организира от Център за разрешаване на спорове като част от инициативите за популяризиране на медиацията в рамките на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“, изпълняван от Център за разрешаване на спорове,  2016-2019г. Повече за това можете да видите на https://www.mediation.bg/project.

ГРАФИК
ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО:

Дата на състезанието: 16 – 17 ноември 2017 г., 9.30 – 18.00, 9.00 – 12.30.
Срок за кандидатстване: до 20 октомври 2017 г. – чрез изпращане на Формуляр за кандидатстване на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .
Срок за включване на резервни отбори (при незаети квоти на университети) и уведомяване на участниците - до 25 октомври 2017 г.
Място на провеждане: гр. Варна, хотел "Черно море".

Потвърждение за включване и материали за подготовка
Заедно с уведомлението за включване в списъка с участници в състезанието по медиация, което всички кандидати ще получат до 25 октомври, ще бъде приложен Пакет с полезни материали за подготовка за състезанието.
При информация и въпроси, можете да се свържете с нас на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. и тел. 0889611171.

Пълният РЕГЛАМЕНТ за състезанието вижте тук.

   

Национален портал за медиация

Проект "Медиация в подкрепа на бизнеса"

Последни новини