Бюлетин

Най-любопитното от състезанието по медиация за студенти

systezanie3На 17 и 18 ноември в София се проведе Второто национално състезание по медиация за студенти. То е сред първите подобни състезания в Европа - и едно от малкото, които дават възможност на студенти от най-различни специалности да се състезават и като адвокати и страни, и като медиатори. Организира се от Център за разрешаване на спорове, под ръководството на Албена Комитова и Севдалина Александрова и еподпомогнато от проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация" 2016-2019, финансиран от фондация „Америка за България".

Какво всъщност представлява състезанието? Предизвикателството

Прочетете още: Най-любопитното от състезанието по медиация за студенти

 

Моделът „задължителен опит за медиация“* намалява съдебните спорове по имуществени въпроси в Италия с близо 50%, проф. Джузепе де Пало

giuseppe zadylzhitelna mediacia 111Автор: проф. Джузепе де Пало, медиатор, Омбудсман на ООН

Източник:  https://www.linkedin.com/pulse/opt-out-mediation-model-cuts-real-estate-litigation-italy-de-palo

Статията ни е предоставена лично от Проф. Де Пало с одобрението му за превод

Превод: Севдалина Александрова

Photocredit: Албена Комитова

*"Задължителен опит за медиация" е Италианският модел на задължителна първа среща по медиация, която включва както информационна част, така и медиация по същество. Страните могат да се ограничат до тази среща или да продължат в пълна процедура по медиация. (бел. Севдалина Александрова и Албена Комитова)

Множеството цели на един закон за медиацията

Поддръжниците на медиацията вярват, че наред с другите и обществени и лични ползи за страните, медиацията може да намали броя на случаите, които наводняват гражданските съдилища. Една от целите на повечето закони за медиацията всъщност е да се намали броя на съдебните дела (например, член 1 от Директивата на ЕС за медиацията от 2008 г. има за цел "насърчаване на използването на медиация ... чрез осигуряване на балансирано отношение между медиацията и съдебните производства")... Критиците на медиацията не са убедени, че тя може или трябва да  направи това. Освен това те твърдят, че е трудно да се намерят надеждни данни за медиацията.

Сега вече има ясни числа

Прочетете още: Моделът „задължителен опит за медиация“* намалява съдебните спорове по имуществени въпроси в Италия с близо 50%, проф. Джузепе де Пало

 

Второ национално СЪСТЕЗАНИЕ по медиация за студенти, София, 17-18 ноември 2018 г.

sustezanie12ЦЕЛ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МЕДИАЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ

Да даде пряк досег и живо преживяване на процедура по медиация, с която се разрешава реален житейски спор. Да предостави на участниците набор от практически техники и система за разрешаване на конфликти. Да стимулира творческото прилагане на медиация от участниците в избрани от тях сфери.

Състезанието е единственото по рода си в България и след големия успех през ноември 2017 г., през 2018 г. се провежда за втори път в разширен мащаб. То е отворено за кандидатстване за студенти от всички специалности.

ОРГАНИЗАТОР
Състезанието се организира от Център за разрешаване на спорове като част от инициативите за популяризиране на медиацията в рамките на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“, изпълняван от Център за разрешаване на спорове,  2016-2019г. Повече за това можете да видите на https://www.mediation.bg/project.

ГРАФИК
ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО:

Дата на състезанието: 17 – 18 ноември 2018 г., 9.30 – 18.00, 9.30 – 12.30.
Срок за кандидатстванедо 26 октомври 2018 г. – чрез изпращане на Формуляр за кандидатстване на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .
Срок за включване на резервни отбори (при незаети квоти на университети) и уведомяване на участниците - до 29 октомври 2018 г.
Място на провеждане: гр. София, Парк хотел Москва

Потвърждение за включване и материали за подготовка
Заедно с уведомлението за включване в списъка с участници в състезанието по медиация, което всички кандидати ще получат до 26 октомври, ще бъде приложен Пакет с полезни материали за подготовка за състезанието.

При информация и въпроси, можете да се свържете с нас на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. и тел. 0889 311 118.

Регламентът за участие може да видите тук.

С включването в състезанието си приемате, че данните Ви ще бъдат обработвани само ца целите на участието Ви в състезанието съгласно Политиката за поверителност на Център за разрешаване на спорове.

   

РЕГЛАМЕНТ за състезанието по медиация за студенти, 2018 г.

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ

1.    КАНДИДАТСТВАНЕ

1.1.    Университети
Един университет може да излъчи до 2 отбора по 3 души всеки, и 1 резервен отбор, който би бил одобрен при наличие на свободни места от квотите на други университети, незаети след изтичане на срока за кандидатстване.  

1.2.    Поредност на записване
Включването в списъка на участниците става по поредност на записване и при спазване на квотата от максимум 2 отбора по 3 души за университет, и евентуално по 1 резервен. След изтичане на срока за записване, незапълнените квоти на университети, които не са излъчили свой отбор, се предоставят на резервните отбори.

1.3.    Кандидатстване по отбори
Кандидатства се в отбори по 3 души.  Всеки участник в отбора избира роля, в която ще участва до края на състезанието: медиатор, клиент или адвокат. (Адвокатът и клиентът от отбора участват винаги заедно като екип в съответната медиация.)  

Участниците в отбора заявяват кой ще участва в ролята на медиатор, адвокат и клиент към момента на подаване на заявлението за състезанието, като промяна в ролите вътре в отбора по изключение може да се заяви до 6 ноември.

1.4.    Изисквания към участниците
Студенти от всички специалности могат да участват в състезанието по медиация. Не могат да кандидатстват такива, които са сертифицирани медиатори съгласно Закона за медиацията.

2. УСЛОВИЯ

Състезанието е безплатно за участниците.
При необходимост, участниците в състезанието, включително 1 треньор за университет,  могат да заявят при нас ползване на нощувки на 16 и 17 ноември при изпращането на заявката за участието си. В този случай, ще бъде осигурено настаняването в парк хотел Москва в двойни или студиа за трима - според заявеното предпочитание и възможностите. Ние заявяваме и заплащаме нощувките на хотела.
По време на състезанието ще бъдат осигурени кафе-паузи и обяд.
Разходите за транспорт, нощувки извън осигурените от нас хотели, за храна извън времето на състезанието, или други лични, се поемат от участниците.

3. ОБУЧЕНИЕ ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Непосредствено преди състезанието на 17 ноември преди обяд ще бъде проведено полудневно обучение за всички участници.

Прочетете още: РЕГЛАМЕНТ за състезанието по медиация за студенти, 2018 г.

 

Отзвук от Националната конференция за медиация на 27 и 28 април

konferencia blagoevgradНа 27 и 28 април в Благоевград се проведе Националната конференция на тема „Съвременната медиация - постижения, предизвикателства и перспективи в България", на която Център за разрешаване на спорове е съорганизатор, съвместно  с Висш адвокатски съвет,  сдружение „Адвокати за правна култура и европейско сътрудничество“, ЮЗУ „Неофит Рилски“. Конференцията е подкрепена и от Адвокатска колегия - Благоевград и Софийска адвокатска колегия, както и от Националната асоциация на медиаторите.

Конференцията събра на едно място представители на всички ключови институции, от които зависи бъдещето на медиацията в България - Министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева, председателя на Висшия адвокатски съвет г-жа Ралица Негенцова, г-жа Мария Оливейра от Съвета на Европа, представители на Висшия съдебен съвет, председатели на съдилища, съдии, адвокати, медиатори, академични преподаватели, представители на неправителствени организации.

Министърът на правосъдието г-жа Цачева представи плановете на Министерство на правосъдието за информационна кампания за медиацията.

Представителят на Европейската комисия за ефективност на правосъдието към Съвета на Европа (CEPEJ) представи плановете за пилотни програми за препращане от съд към медиация, наръчници за препращане, и ангажиране на адвокатите в този процес. Важно е да се отбележи, че тези дейности вече се правят с изключително добри резултати в България в последните години – в рамките на проекта  „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация".

За резултатите на българските програми по препращане към медиация, които се разрастват в национален мащаб в съдилища от всички района на страната, за въвличането на адвокатите, и на образователните институции – студенти, учители, ученици, можете да видите повече тук.

Прочетете още: Отзвук от Националната конференция за медиация на 27 и 28 април

   

Национален портал за медиация

Проект "Медиация в подкрепа на бизнеса"

Последни новини