Съдебни програми

Медиация и АДВОКАТИ при търговски спорове - мисията възможна? Отзвук от семинара с участието на съдия Стонг

seminar advokati 2 11 17 and stong smДа решаваш спорове като покажеш, че държиш на парите, времето и търговския интерес на клиента отдавна не е екзотична рядкост, а ежедневие на високо-квалифицираните модерни адвокати.

Съдия Стонг от Ню Йорк, с над 20 години опит като корпоративен адвокат на едни от най-големите компании в света, решително потвърди новаторската тенденция:

„Гледната точка на добрия търговски адвокат е да гледа и да предвижда възможностите за клиента за в бъдеще. … Трябва да гледате не през задното стъкло на автомобила, а през предното, за да виждате възможността“.

В рамките на семинара за адвокати за търговска медиация, който се проведе на 2-ри ноември 2017г., в гр. София присъстващите адвокати имаха възможност да изпитат и на живо ефективността на техниките, които се използват в медиация.

Семинарът се проведе като част от образователните събития по проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“, изпълняван от Център за разрешаване на спорове.
Специален гост-лектор на семинара беше съдия Елизабет Стонг, съдия по търговски дела и несъстоятелност в съда на Източен окръг Ню Йорк, която е на посещение в България като част от проекта "Мрежа на американските съдии за България" на Български институт за правни инициативи.

Участниците в семинара имаха възможност да се уверят как един адвокат може да постига  максимални резултати с медиаторски подход, както при защитата на интересите на клиента си в медиация, така и при преговорите и в ежедневието си. Както и да чуят интересни истории и практически примери както от българските обучители Албена Комитова и Севдалина Александрова, така и от съдия Стонг, която разказа как работи медиацията при търговски спорове в САЩ, включително при несъстоятелност.

И на въпроса, как един адвокат може да постига също толкова високи резултати в медиацията както и в съда, където има по-голям контрол, съдия Стонг отговори: „Това, което ви прави силни в бизнеса и като адвокати, това ще ви направи добри и ще ви донесе резултати и в медиацията.“

Прочетете още: Медиация и АДВОКАТИ при търговски спорове - мисията възможна? Отзвук от семинара с участието на съдия Стонг

 

ПРЕПРАЩАНЕТО към медиация навлиза във все повече български съдилища, ноември 2017 г.

seminar obmen sudii predsedateli 10-11 noemvri 17 2 smНа 10-11 ноември се проведе семинар за обмен на практики между председатели на съдилища и съдии с опит в препращането към медиация. Препращането към медиация печели все повече привърженици, тъй като създава възможност за много бързо и удовлетворяващо разрешаване на спорове за гражданите и търговците, обърнали се към съда. Съдиите отделят време да обяснят на страните какво представлява медиацията и начина, по който може да подобри помогне за разрешаването на техния спор.

Резултатите от тези усилия говорят сами за себе си. Според статистиката на съдилищата във Варна, една медиация разрешава спора средно за 2 срещи, а процентът на споразуменията от вече отишлите на медиация е 49% - изключително висок процент за съдебно препратени към медиация страни.

Прочетете още: ПРЕПРАЩАНЕТО към медиация навлиза във все повече български съдилища, ноември 2017 г.

   

Какво се случва с медиацията в България?, април 2017

Как да премерим какво е новото?

Ще ви разкажем в истории - с истински лица, събития и резултати от последната година.

В последните месеци няколко от току-що завършилите ни курсисти ми звъннаха съвсем скоро след завършването на обучението си за да обсъдим как да проведат вече организирана от тях медиация. Търсенето на медиация вече е много по-забележимо в сравнение с това отпреди 2-3 години например.

Още повече са тези курсисти, които между двете нива на обученията бяха успели да завършат повече от успешно тежки преговори за себе си и свои клиенти - от имоти, до лични отношения и търговски сделки.

Случва се вече да ни се обаждат и адвокати, които се интересуват от медиация за клиента си, хора, които търсят медиация при нас, както и такива, които питат как да открият медиатор и в техния град.

Това е оживление. Факт.

Също така факт е, че медиацията вече е дума, която не само, че е известна на повечето юристи и представители на институции, отговорни за препоръчването и ползването й, но и такава, която предизвиква емоции - при някои като от настъпване, но при повечето - интерес от възможността да се включат в нещо модерно и смислено.

Не бързайте с изводите обаче - накрая на статията ще бъдем напълно откровени и за "тъмната" страна на промените, и липсата им - в сферата на медиацията.

КОИ ВЕЧЕ ЗАСТАНАХА ЗАД МЕДИАЦИЯТА?

Прочетете още: Какво се случва с медиацията в България?, април 2017

   

Резултати за медиацията от първата година на проекта "Медиацията в подкрепа на бизнеса", март 2016-2017 г.

mediationbgОбичаме да говорим открито.

В България в момента се случва проект, който е единствен по рода си в Европа. Там, където все още се залага в карти и стратегии "обучение на съдии и адвокати" за това как да информират и насочват към медиация. И центрове към съдилищата има само там, където са установени със закон.

Проектът е Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация", и се осъществява от Център за разрешаване на спорове, ръководен от Албена Комитова и Севдалина Александрова, и финансиран от фондация „Америка за България".

И точно както някога в Средновековието всеки нов просветителски център е ставал огнище, които разпалва много умове и води до нови центрове, така и ние започнахме да поставяме нови знаменца на картата и да отбелязваме по още един запален център на просвещение - за новите методи за разрешаване на спорове. Както наскоро един колега каза - "Новите методи навлизат, искаме или не. От нас зависи дали ще пречим или ще помагаме, дали ще стоим или ще се възползваме."

Какво всъщност представлява проекта и какво се случи в първата му година - през март 2016-2017г.

Проектът има за цел да подкрепи развиването на съдебни програми за медиация в съдилища в страната, които имат интерес и желание да отворят или развият вече съществуващи.

В момента пряко подкрепени от проекта и вече активно работещи са съдебните програми за медиация към съдилищата във Варна, Бургас и Плевен,

Прочетете още: Резултати за медиацията от първата година на проекта "Медиацията в подкрепа на бизнеса", март 2016-2017 г.

   

ОТКРИВАНЕ НА СЪДЕБЕН ЦЕНТЪР КЪМ ОКРЪЖЕН И РАЙОНЕН СЪД - БУРГАС, 6 април 2017 г.

bos centyr za mediacia otkrivaneНа 6 април в Бургас беше открит Център за медиация към Окръжен съд и Районен съд – Бургас – в присъствието на представители от обществени и бизнес организации, образователни институции, студенти и ученици. На откриването председателят на Окръжен съд съдия Боряна Димитрова заяви, че тази инициатива е важна за съда и представи координаторите и медиаторите в центъра. Центърът за медиация към съда ще работи ежедневно като предоставя на гражданите информация за процедурата по медиация и съдейства за провеждането на процедура по медиация в съда. Той се намира на втория етаж в сградата на Окръжен съд – Бургас.

С откриването на центъра за медиация, Окръжен и Районен съд - Бургас се наредиха сред пионерите в развитието на съдебната медиация, както в България, така и в Европа, където съдебните програми постепенно навлизат.

bos centyr za mediacia

Откриването му е част от националeн проект за развитие на съдебни програми за медиация, които да информират гражданите и търговците за ползите от медиацията и да им предоставят съдействие да се възползват от процедурата. Този проект е „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация", и се осъществява от Център за разрешаване на спорове, ръководен от Албена Комитова и Севдалина Александрова, и е финансиран от фондация „Америка за България".

В рамките на проекта в последната година бяха обучени в техники за насочване към медиация над 70 съдии от Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Пазарджик, Враца, които вече ефективно насочват страни към медиация. Именно тези съдии са хората, запознати с процедурbos centyr za mediacia otkrivane 1ата, които са двигатели на съдебните центрове и компетентно насочват страните към медиация.

В страната вече има видими резултати от работата на съдебните центрове за медиация,

Прочетете още: ОТКРИВАНЕ НА СЪДЕБЕН ЦЕНТЪР КЪМ ОКРЪЖЕН И РАЙОНЕН СЪД - БУРГАС, 6 април 2017 г.

   

Варна – Ден на медиацията, 11.11.2016 г.

Новият модел на медиацията във Варна

syd mediacia varna 11На 11 ноември 2016г. Варна демонстрира на практика нов модел за популяризиране на медиацията – като събра всички институции и организации на медиатори заедно и представи видими резултати при споразуменията.На 11 ноември за пръв път в 12-годишната си практика видяхме в подкрепа на медиацията да се съберат заедно представители на всички власти и основните организации на адвокатурата, бизнеса, образованието и медиаторите: председателите на съдилищата във Варна, Областният управител, Председателят на Общинския съвет, ректорът на Икономическия университет, Председателят на Търговско-промишлената палата, Главният секретар на Варненската адвокатска колегия, Директорът на регионалния инспекторат по образованието, съдии от Окръжен и Районен съд, представители на главните бизнес, образователни и медиаторски организации. Това стана възможно благодарение на съвместните усилия на Окръжен и Районен съд - Варна и Център за обучение на медиатори "Итера академи".

На този ден се навърши 1 година от създаването на съдебния център за медиация към Окръжен и Районен съд – Варна, и се постави началото на една нова традиция – отбелязването на Ден на медиацията във Варна.

Прочетете още: Варна – Ден на медиацията, 11.11.2016 г.

   

Национален портал за медиация

Проект "Медиация в подкрепа на бизнеса"

Последни новини